Μετά από έναν «μαραθώνιο» επαφών Πολιτείας και Εκκλησίας, βρέθηκε τελικά η χρυσή τομή για το πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες το Πάσχα.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, οι Ακολουθίες θα γίνονται μισή ώρα νωρίτερα και συγκεκριμένα ξεκινώντας, «στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ».

Η σύντομη περιφορά του επιταφίου στην περίμετρο του εκάστοτε ναού, θα γίνει χωρίς να ακολουθούν πιστοί.

Επίσης το προσκύνημα του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή, θα γίνεται εκτός του ναού, πάντα στον προαύλιο χώρο.

Παρότι είχαν εκφραστεί αντίθετες απόψεις από μητροπολίτες, η Εκκλησία συμφώνησε και στη μετάθεση της ώρας της τελετής της Ανάστασης, που θα γίνει στις 21:00 του μεγάλου Σαββάτου, ενώ σε όλες τις τελετές θα γίνεται χρήση των προαύλιων χώρων.

Να σημειωθεί ότι στις εκκλησίες θα επιτρέπονται ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. με ανώτατο όριο 100 πιστών για τους μεγάλους ναούς.

Προσοχή: Με διπλή μάσκα στις εκκλησίες φέτος. Τόσο εντός όσο και στον προαύλιο χώρο.

Πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί την περίοδο του Πάσχα

Όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που θα επιτρέπονται στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).

Στους εξωτερικούς χώρους των ναών θα ισχύσει τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Σχετικά με την διενέργεια τεστ κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, υποχρεωτική καθίσταται για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής ισχύουν τα ακόλουθα: 

α) Η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών.

β) Το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού.

γ) Τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

Σε σχέση με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας ισχύει περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00.

Οι συστάσεις της Επιτροπής για την Κυριακή του Πάσχα

Ο υπουργός παρέθεσε επίσης τον τρόπο που θα κάνουμε Πάσχα, με δεδομένο πως δεν θα μπορούμε να ταξιδέψουμε προς τα χωριά.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην Κυριακή του Πάσχα, δίνεται η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, όπως ίσχυσε και τα Χριστούγεννα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως με ανώτατο όριο, έως 12 άτομα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κικίλιας, συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Πηγή: politisonline.com