Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται ότι θα τεθεί σε  δημόσια διαβούλευση, ο νέος πτωχευτικός νόμος, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Mega, το νέο πλαίσιο έχει τρεις βασικές στοχεύσεις, και συγκεκριμένα:

  • Να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στα φυσικά και νομικά πρόσωπα.
  • Να μπει φρένο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
  • Να υπάρξει ένα πλαίσιο προστασίας με διατάξεις για φτωχά νοικοκυριά, με ειδική επιδότηση για περίοδο έως 12 μηνών.

«Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου νόμου θα είναι η δεύτερη ευκαιρία στα φυσικά και νομικά πρόσωπα, η αντιμετώπιση των στρατηγικά κακοπληρωτών που επί χρόνια αξιοποιούσαν τις προβλέψεις της πολιτείας αλλά και η ειδική πρόνοια για τα ευάλωτα νοικοκυριά» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Το νέο πλαίσιο το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί και να μπει σε διαβούλευση θα δίνει στους κόκκινους δανειολήπτες δύο εναλλακτικές ευκαιρίες. Η πρώτη θα αφορά συνολική ρύθμιση των οφειλών τους ενώ η δεύτερη την εκποίηση του συνόλου των περιουσιακών τους στοιχείων και μια δεύτερη ευκαιρία μετά από ένα χρονικό διάστημα για επανένταξη στην οικονομική ζωή.

Η ρύθμιση όλων των οφειλών, κομβικό σημείο του νέου πτωχευτικού

Κομβικό σημείο του νέου πτωχευτικού αποτελεί η ρύθμιση όλων των οφειλών σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 1023 η οποία θα ισχύσει από το 2021 σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η οδηγία ρητά αναφέρει ότι καθένας δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία να ρυθμίσει όλα του τα χρέη. Αν κάποιος έχει πλήρη οικονομική αδυναμία μόνο τότε θα επέρχεται η πτώχευση, γεγονός που σημαίνει την απώλεια όλων των περιουσιακών στοιχείων και ταυτόχρονα τη διαγραφή όλων των οφειλών.

  • Παράλληλα σε άλλες διατάξεις που θα περιλαμβάνει θα προβλέπεται ότι σε αυτόν που θα πτωχεύσει το κράτος θα παρέχει την κοινωνική προστασία με στόχευση κυρίως στα ευάλωτα νοικοκυριά ώστε να μην επιτρέψει κανένας πολίτης να χάσει την πρώτη του κατοικία. Αυτό θα γίνεται μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία και κριτήρια.

Για τον σκοπό αυτόν ακριβώς, πρόκειται να συσταθεί ένας φορέας, ο οποίος θα παρεμβαίνει και θα αγοράζει αυτός τα σπίτια των πτωχευμένων νοικοκυριών που θα βγαίνουν στον πλειστηριασμό και στη συνέχεια θα τα νοικιάζει σε αυτούς με δυνατότητα επαναγοράς μετά από μια 12ετία.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον η πρώτη κατοικία δεν θα προστατεύεται, όπως στο παρελθόν, αλλά θα περνάει στον φορέα στον οποίο ο οφειλέτης θα πληρώνει ενοίκιο για να μείνει με δικαίωμα επαναγοράς, εφόσον το επιθυμεί.

Πηγή: politisonline.com