Μεγάλη φιέστα για τις 24 Ιουλίου, όταν θα γίνει η πρώτη προσευχή μουσουλμάνων, στην Αγία Σοφία, που ήδη έχει κλείσει προσωρινά για τους επισκέπτες, ετοιμάζει η Τουρκική ηγεσία, προχωρώντας ακάθεκτη την υλοποίηση των σχεδίων της, για την μετατροπή του εμβληματικού Χριστιανικού ναού σε τζαμί.

Διορίσμοί των «καλύτερων»: Δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, ο επικεφαλής της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς επισκέφθηκε χθες τον ναό συνοδεία του υπουργού Τουρισμού και Πολιτισμού της χώρας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, για να δώσουν οδηγίες αναφορικά με το πώς θα γίνουν οι εργασίας της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπου διορίζονται δύο ιμάμηδες, τέσσερις μουεζίνηδες, «οι καλύτεροι» της Τουρκίας, για να προΐστανται των μουσουλμανικών προσευχών που θα γίνονται πέντε φορές ημερησίως, (ξεκινώντας από τις 24 Ιουλίου), ενώ ολημερίς στους χώρους του ναού, θα απαγγέλλονται εδάφια από το Κοράνι.

Το 14.000 τ.μ. χαλί, που προπαρήγγειλε και πλήρωσε η Προεδρία

Δημοσιεύματα αναφέρουν, ότι θα τοποθετηθεί χαλί 14.000 τ.μ. που η τουρκική προεδρία, είχε παραγγείλει ήδη και είχε πληρώσει, από τον Ιούνιο η τουρκική προεδρία. Ο Ερμπάς τόνισε ότι δεν θα αλλάξει το όνομα της Αγίας Σοφίας, επειδή «από το 1453 και μετά αποκαλείτο Μεγάλο Τζαμί Αγίας Σοφίας».

Θα ήταν περαιτέρω βλασφημία, η αλλαγή ονόματος

Επί τοις ουσίας, ο λογος που δεν τόλμησαν να της αλλάξουν όνομα, είναι γιατι ο περΊλαμπρος ναός των Ανθέμιου και Ισιδωρου, είναι αφιερωμένος Στην Του Θεού Σοφία, Τη Σοφία του Θεού, ήτοι Στον Θεό Τον Ίδιο, επομένως θα ήταν βλάσφημο και απεναντι στον Αλλάχ, να αλλάξει όνομα.

Οι τουρίστες θα μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα, χωρίς να καταβάλουν αντίτιμο εισιτηρίου, στην Αγία Σοφία, με γυμνά πόδια, (οι γυναίκες και με καλλυμένο με μαντήλα κεφάλι) και πως μόνο σε συγκεκριμένες ώρες, θα μπορούν να θαυμάζουν τα αριστουργηματικά ψηφιδωτά, ενώ θα γίνουν ειδικές διευθετήσεις, ώστε να μην πλησιάζουν τον χώρο όπου θα γίνεται η μουσουλμανική προσευχή, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Την ίδια στγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι επισκέπτες από μουσουλμανικές χώρες ετοιμάζουν ενθουσιασμένοι τις βαλίτσες τους για να δώσουν το «παρών» στην πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά μετά τη νέα μετατροπή της σε τέμενος.

Θα διατηρηθούν οι εικόνες και τα ψηφιδωτά – Προβολείς & κουρτίνες

Σύμφωνα με τη Hurriyet, η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή και για προσευχή αλλά και για τους τουρίστες που θέλουν να την επισκεφτούν. Επίσης, οι αγιογραφίες θα καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό, που όλοι στη δύση, ελπίζουν, ότι δεν θα φθείρει τις ιστορικές περίτεχνες αγιογραφίες του χώρου.

Όπως αναφέρει η Hurriyet, θα τοποθετηθούν στην Αγία Σοφία ειδικές κουρτίνες, που θα ανοίγουν όταν θα γίνεται η προσευχή και τα χαλιά θα φωτίζονται με ειδικούς προβολείς έτσι ώστε να μην είναι ορατές οι αγιογραφίες από τους μουσουλμάνους που θα μπαίνουν στον ναό για να προσευχηθούν, καθώς η θρησκεία τους, απαγορεύει τις απεικονίσεις προσώπων, στους ιερούς χώρους.

Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σε δηλώσεις, που έκανε στο ΒΒC και το TRT World υποστήριξε ότι οι εικόνες και τα ψηφιδωτά θα παραμείνουν «ανέγγιχτα» για να τα βλέπουν οι επισκέπτες όλων των θρησκευμάτων, ενώ εξέφρασε τον ισχυρισμό, πως όλα τα κόμματα της Τουρκίας υποστήριξαν την απόφαση επαναφοράς του καθεστώτος του τζαμιού για την Αγία Σοφία, αποκρύπτωντας το γεγονός ότι το κόμμα της αριστεράς στην Τουρκία, αντιτάχθηκε σθεναρά, στην βέβηλη για τον Χριστιανισμό και τον Πολιτισμό του κόσμου, όσο και αναχρονιστική για την ίδια την Τουρκία, απόφαση.

«Υπάρχει ευρεία υποστήριξη και συναίνεση στο θέμα αυτό. Αν δείτε τα πολιτικά κόμματα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, όλα τους υποστήριξαν το θέμα αυτό», επέμεινε ωστόσο, ο ίδιος στις δηλώσεις του.

Πηγή: politisonline.com