Πρώτο κουδούνι και πάλι μετά από αρκετό διάστημα για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της χώρας, με τους μικρούς μαθητές να παίρνουν και πάλι τις θέσεις τους στις σχολικές αίθουσες.

Με εξαίρεση τις δομές της Ειδικής Αγωγής, που δεν έχουν διακόψει τη δια ζώσης λειτουργία τους φέτος, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γενικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιστρέφουν στα θρανία τους μετά από μία δίμηνη διακοπή, η οποία  «υπαγορεύθηκε» από τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην επικράτεια από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ξεκίνησε να πλήττει την Ελλάδα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι λογικό, η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο να συνοδεύεται από τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον νέο κορωνοϊό. Αυτά είναι, εν πολλοίς, τα μέτρα εκείνα που ίσχυσαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Έτσι, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά. Ειδικά μέτρα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, από σήμερα ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία.

Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα που προκύπτουν από τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων.

Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να υποβάλλονται σε rapid tests σε 386 σημεία σε όλη τη χώρα.

Διαφορετικές ώρες προσέλευσης και καλός αερισμός των αιθουσών

Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία.

Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών).

Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Αναλυτικές οδηγίες έχουν αποσταλεί στα σχολεία για τον επαρκή αερισμό των αιθουσών. Οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται 15 λεπτά πριν από την έναρξη των μαθημάτων, κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και των σχολικών γευμάτων αλλά και μετά την αποχώρηση των μαθητών από τα σχολεία.

Προτείνεται επίσης το άνοιγμα των παραθύρων (σ.σ.: η ανάκλιση δεν θεωρείται επαρκής τρόπος αερισμού του χώρου) για τουλάχιστον 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ενώ υπογραμμίζεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η ανανέωση του αέρα.

Σημειώνεται ότι εφόσον τηρείται το άνοιγμα των παραθύρων ανά 20 λεπτά, η διάρκεια των 5 λεπτών είναι επαρκής.

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων.

Οι γονείς θα μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο έχοντας ειδική βεβαίωση που τους παρέχεται από το σχολείο κι έχοντας στείλει μήνυμα με κωδικό 4 στο 13033.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως συνοδευόμενη από την υφυπουργό Ζέττα Μακρή και την Γενική Γραμματέα Αναστασία Γκίκα θα επισκεφθούν το πρωί Δημοτικά σχολεία στις περιοχές της Μεταμόρφωσης και της Νέας Χαλκηδόνας.

Τι θα γίνει με Γυμνάσια και Λύκεια

Το επόμενο βήμα, βέβαια, που προϋποθέτει το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων έχει αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολο, με παραμέτρους που δυσκολεύουν τόσο τους ειδικούς όσο και το υπουργείο Παιδείας, το οποίο υπογραμμίζει ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η Γ’ Λυκείου, οι μαθητές της οποίας θα εξεταστούν στις Πανελλαδικές το ερχόμενο καλοκαίρι.

Όλα τα σενάρια και οι εναλλακτικοί σχεδιασμοί βρίσκονται στο τραπέζι ειδικών και πολιτικής ηγεσίας, με τις συζητήσεις να ξεκινούν από αυτή την εβδομάδα, χωρίς να είναι γνωστό ακόμα αν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν στη διάθεσή τους οι λοιμωξιολόγοι είναι αρκετά ώστε να προχωρήσουν στη λήψη απόφασης τις επόμενες μέρες.

Πηγή: politisonline.com