Προς αναβάθμιση οδεύει η δικαστική έρευνα για τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο οποίος εποπτεύει την έρευνα μετά την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, προσανατολίζεται στο να υποβάλει αίτημα για σύγκληση της ολομέλειας των εφετών Λάρισας, ώστε να οριστεί εφέτης ανακριτής για τη συνέχεια της ανάκρισης.

Θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΣΕ

Οι έρευνες αναμένεται ότι θα στραφούν στην αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΣΕ που τοποθέτησαν τον συγκεκριμένο σταθμάρχη στο νευραλγικό πόστο του σταθμού της Λάρισας, αλλά και άλλων προσώπων που είχαν εμπλοκή στην υπόθεση.

Την ίδια ώρα, εξετάζεται το άνοιγμα άλλης έρευνας στην Αθήνα με αντικείμενο τη διερεύνηση για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου.

Επιστολή Μητσοτάκη σε Ντογιάκο για επίσπευση της έρευνας

Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο ζήτησε η υπόθεση της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη να τεθεί σε υψηλή προτεραιότητα.

Αναλυτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στην επιστολή του προς στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου:

«Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ,

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αποτελεί εύλογο και δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Προς τούτο, το εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στην προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων και την ανάθεσή τους, εφόσον το κρίνετε, στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο.

Ειδικότερα, σε σχέση με την ποινική αξιολόγηση συστημικών σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων ακόμα περιλαμβανομένης και της τυχόν καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών, παρακαλώ να προχωρήσετε ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί για να προβεί στην αποτίμησή τους από τη διοικητική και τεχνική άποψη.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής, αυτονοήτως θα κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές αρχές που διεξάγουν την έρευνα το πόρισμά της για να καταστεί μέρος της δικογραφίας».

Πηγή: politisonline.com