Ηχηρές Παρεμβάσεις Σαμαρά για το Κυπριακό και τις Σχέσεις με την Τουρκία

Ηχηρές Παρεμβάσεις Σαμαρά για το Κυπριακό και τις Σχέσεις με την Τουρκία

Σημαντικές προειδοποιήσεις και ισχυρές επισημάνσεις προς την κυβέρνηση σχετικά με την στρατηγική της σχετικά με την Τουρκία και την Ευρώπη για τις ευθύνες της απέναντι στην Κύπρο, έκανε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια νέας παρέμβασής του σχετικά με το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτή η παρέμβαση έγινε από την Κύπρο, όπου ο πρώην πρωθυπουργός βρέθηκε για την απονομή του βραβείου «Γυναίκα της Χρονιάς» στις Κύπριες γυναίκες, σε αναγνώριση της συμπλήρωσης 50 ετών από την εισβολή του «Αττίλα».

Ο Σαμαράς επεσήμανε ότι «τα ήρεμα νερά, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούρες», κάτι που έφερε στην επιφάνεια τη διαφωνία του με την τρέχουσα πολιτική. Η παρέμβασή του αυτή ήταν η δεύτερη μέσα σε τρεις μήνες, μετά από μια προηγούμενη κριτική του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς του σε εθνικά θέματα, ζητώντας άμεσες αλλαγές στην εξωτερική πολιτική.

Ο πρώην πρωθυπουργός συνδύασε το Κυπριακό με τις εξελίξεις στο Αιγαίο, αφήνοντας σαφείς αιχμές για πιθανές υποχωρήσεις, καθώς κυβερνητικά στελέχη είχαν προηγουμένως απορρίψει σενάρια εθνικών υποχωρήσεων. Επισήμανε την ανάγκη αποφυγής «νέων εμπαιγμών» και «άδικων λύσεων» που μπορεί να προκληθούν, αναφερόμενος σε σχέδια που «μαγειρεύονται» και που απειλούν να διαχωρίσουν περαιτέρω την Κύπρο και το Αιγαίο.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, προειδοποίησε ότι οτιδήποτε διαφορετικό από αυτή τη βάση θα μπορούσε να προκαλέσει νέες κρίσεις. Τόνισε ότι διάλυση του κυπριακού κράτους θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και στον διαμελισμό του Αιγαίου, προειδοποιώντας για την περαιτέρω συρρίκνωση της Ελλάδας.

Ο Σαμαράς υπενθύμισε ότι η Ευρώπη είχε ήδη αποφασίσει το 2005 ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι αυτή θα πρέπει να είναι η βάση για οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση. Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής του ευρωπαϊκού «κεκτημένου» και του τερματισμού της κατοχής στην Κύπρο, κάνοντας λόγο για θέμα «συνείδησης» και «επιβίωσης».

Πηγή: tanea.gr