Στη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να εντείνουν τη στάση τους όσον αφορά το μεταναστευτικό, ζητώντας την επιτάχυνση και την αύξηση των επιστροφών. Οι ηγέτες συμφώνησαν στη χρήση διαφόρων μέσων πίεσης, όπως το εμπόριο και η αναπτυξιακή βοήθεια, για τη διευκόλυνση αυτής της διαδικασίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλήθηκε να ετοιμάσει επειγόντως έναν νόμο για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση αυτή, καθώς πέρυσι από τους 484.000 πολίτες τρίτων χωρών που διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ, μόνο το 20% γύρισε πίσω.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, εξέφρασε τη δέσμευση της Επιτροπής να βελτιώσει αυτούς τους αριθμούς και προανήγγειλε τη σχεδίαση ενός νέου νόμου. Στην ίδια σύνοδο, η Πολωνία υποστήριξε την απόφασή της να αναστείλει προσωρινά την αποδοχή αιτήσεων ασύλου από μετανάστες που προέρχονται από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, απόφαση που ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν παραβίαση του χάρτη θεμελιωδών δικαι ωμάτων της ΕΕ.
Στα συμπεράσματα της συνόδου αναφέρεται ότι η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων του μεταναστευτικού φαινομένου απαιτεί συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Το Συμβούλιο επανέλαβε την ανάγκη για ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Το ζήτημα αναμένεται να βρεθεί ξανά στην ατζέντα και στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.
Ενδιαφέρον προκαλεί η συμφωνία ανάμεσα στην Ιταλία και την Αλβανία για τις διαδικασίες ασύλου, σύμφωνα με την οποία η Αλβανία θα δέχεται έως 36.000 μετανάστες ετησίως και οι αιτήσεις τους θα διεκπεραιώνονται σε δύο κέντρα. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές στο μεταναστευτικό συμβαδίζουν πλέον περισσότερο με τις ελληνικές θέσεις, αναφέροντας ότι η ΕΕ οφείλει να καθορίζει ποιοι μπορούν να εισέλθουν στο μπλοκ.
Σημείωσε επίσης ότι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται τώρα αφορούν την εκπόνηση μιας ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τις επιστροφές των μεταναστών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηλίτευσε το γεγονός ότι οι διαδικασίες πρέπει να αναθεωρηθούν, προκειμένου οι μη επιλέξιμοι μετανάστες να επιστρέφουν στη χώρα προέλευσης τους.
Πηγή: tanea.gr