Ενίσχυση Μεθοριακών Ελέγχων από τη Γερμανία για την Αντιμετώπιση της Μετανάστευσης

Ενίσχυση Μεθοριακών Ελέγχων από τη Γερμανία για την Αντιμετώπιση της Μετανάστευσης

Η κυβέρνηση του Βερολίνου απαντά στις αυξανόμενες πιέσεις για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών μέσω μεθοριακών ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορα της Γερμανίας. Επιπλέον, εντείνει τις διαδικασίες επιστροφής όσων έχουν λάβει άσυλο ή έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ, εστιάζοντας κυρίως στις χώρες πρώτης εισόδου, όπως είναι η Ελλάδα.

Ο Αλεξάντερ Τρομ, βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CDU και υπεύθυνος για θέματα εσωτερικής ασφάλειας και μετανάστευσης, τονίζει ότι η ασφάλεια και η ελευθερία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτώνται από την προστασία των κοινών εξωτερικών συνόρων. «Περιμένω από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και την Επιτροπή της ΕΕ να στηρίξουν τις χώρες-μέλη με εξωτερικά σύνορα, όπως είναι η Πολωνία και η Ελλάδα», προσθέτει.

Η Ελλάδα έχει ήδη υποβάλει αίτημα στην Κομισιόν για να αναλάβει την οικονομική στήριξη της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, επισημαίνοντας ότι η υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων είναι κρίσιμη για την ανάσχεση των δευτερογενών ροών μεταναστών. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα επεσήμανε ότι η χώρα του ανέλαβε δράσεις για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων στον Έβρο.

Από την πλευρά της, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής ζήτησαν ενίσχυση από την ΕΕ για την φύλαξη των συνόρων τους, ειδικά λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν από τη Λευκορωσία. Η ΕΕ κατηγορεί τις τελευταίες χώρες ότι χρησιμοποιούν τη μετανάστευση ως εργαλείο υβριδικού πολέμου για να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

Η από κοινού χρηματοδότηση των οχυρώσεων στα σύνορα αποτελεί ευαίσθητο ζήτημα στην ΕΕ, και προς το παρόν δεν έχει ληφθεί απόφαση για το ελληνικό αίτημα. Όπως αναφέρει το Euractiv, η Επιτροπή της ΕΕ πιστεύει ότι τα κράτη-μέλη είναι υπεύθυνα για την οχύρωση των συνόρων τους, και ότι οι κοινές πρωτοβουλίες θα πρέπει να εστιάζουν σε «έξυπνες λύσεις», όπως συστήματα επιτήρησης, και όχι σε φράκτες.

Την υποστήριξη των αιτημάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών με εξωτερικά σύνορα προαναγγέλλει ο Τρομ, με την προσδοκία ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα παρακολουθήσει στενά την κατάσταση.

Πηγή: tanea.gr