Στη Νέα Υόρκη, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με διπλωματικές επαφές και συζητήσεις να επικεντρώνονται κυρίως στη Μέση Ανατολή και την εξάπλωσή της, η οποία πλέον επηρεάζει και τον Λίβανο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα αναμένει με ενδιαφέρον τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, στις 18:30 ώρα Ελλάδας.
Καθώς οι πολιτικές συνομιλίες αναμένεται να επισκοπήσουν τη μέχρι σήμερα πρόοδο και να εξετάσουν την πιθανότητα να προχωρήσουν σε πιο δύσκολα θέματα, η ελληνική πλευρά θεωρεί σημαντικό ότι οι δύο χώρες μπορούν να διατηρούν διάλογο ακόμη και σε μία περίοδο αύξησης της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Αυτό χαρακτηρίζεται ως «σημαντική κατάκτηση» και αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην ατζέντα συνεργασίας.
Στη συνάντηση, το ζήτημα του Κυπριακού θα τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ κυβερνητική πηγή εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανέναρξη των συνομιλιών. Αντιστρόφως, ο Ερντογάν αναμένεται να επαναφέρει το αίτημα για αναγνώριση του ψευδοκράτους με αφορμή τη Γενική Συνέλευση.
Η συνεργασία στο πεδίο του μεταναστευτικού αποτελεί επίσης προτεραιότητα, καθώς οι δύο πλευρές επιδιώκουν άμεσες δράσεις για την καταπολέμηση της διακίνησης. Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν την ικανοποίησή τους για την υπάρχουσα συνεργασία στον τομέα αυτό.
Επιπλέον, η προγραμματισμένη συνάντηση θα προηγηθεί μιας τριμερούς σύσκεψης κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Γαλλίας, όπου οι ηγέτες θα εξετάσουν την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των χωρών. Ο ρόλος της Γαλλίας είναι κομβικός, ιδίως λόγω της παρουσίας της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην τελική αυτή συνάντηση, θα κληθούν οι Μητσοτάκης και Ερντογάν να κάνουν μια γενική επισκόπηση των διμερών σχέσεων και να συζητήσουν τις προοπτικές για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο στόχος της ελληνικής πλευράς παραμένει η μετατροπή των συναντήσεων σε μια συνεχή διαδικασία συνομιλιών σε ένα περιβάλλον «ήρεμων νερών».
Πηγή: tanea.gr