Σε ισχύ τέθηκε από τις 18:00 του Σαββάτου η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών στο πλαίσιο των νέων μέτρων περιορισμού για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού σε μια σειρά από περιοχές της χώρας ανάμεσά τους οι περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Χαλκιδικής.

Η Αθήνα «κινείται» πλέον σε διαφορετικούς ρυθμούς από αυτούς που συνηθίζονται τα Σάββατα στην εποχή του lockdown που ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου.

Οι πολίτες φαίνεται να πειθαρχούν στα νέα μέτρα καθώς οι δρόμοι είναι άδειοι και όσοι κινούνται είναι ελάχιστοι.

Στους κεντρικούς οδικούς άξονες της πρωτεύουσας βρίσκονται ήδη μπλόκα της Αστυνομίας για τη διενέργεια ελέγχων τήρησης των μέτρων.

Τον περίπατο, τη χαλάρωση στην παραλία και το… κολύμπι επέλεξαν νωρίτερα σήμερα, Σάββατο, οι Αθηναίοι λίγες ώρες πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00. Αρκετοί, χωρίς ωστόσο να δημιουργούνται εικόνες μεγάλου συνωστισμού, ήταν εκείνοι που επέλεξαν το Φλοίσβο για περίπατο.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την Παρασκευή ποιες περιοχές εντάσσονται στο «κόκκινο» επίπεδο Β από το πρωί του Σαββάτου, καθώς και τα μέτρα που θα ισχύουν σε ειδικότερες περιπτώσεις, όπου το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Τόσο το λιανεμπόριο όσο και και οι υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.

Εξαιρούνται μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο και από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Κανονικά το take away τα Σαββατοκύριακα

«Αλαλούμ» προκλήθηκε τις τελευταίες ώρες για το take away τα Σαββατοκύριακα.

Νωρίτερα το Σάββατο το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε πως από αύριο, Κυριακή, το take away δεν θα επιτρέπεται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Πριν από αυτό, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε αναφέρει πως ήδη σταμάτησε το take away σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Τώρα, σύμφωνα με το υπουργείο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης έκανε την εξής δήλωση:

«H Kυβέρνηση αξιολόγησε ότι το μέτρο της προσωρινής αναστολής του “take away” θα δημιουργήσει μεγαλύτερη σύγχυση και θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Ως εκ τούτου, ανακοινώνουμε ότι το “take away” θα λειτουργεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και τα Σαββατοκύριακα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα».

Από πλευράς του, ο υπουργός ζήτησε συγγνώμη για την «αναστάτωση» μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Συγγνώμη για την αναστάτωση αλλά αυτό το μέτρο που αποφασίστηκε χθες υπό τις προτάσεις της επιτροπής δεν μπορούσε πρακτικά να υλοποιηθεί. Ασφαλώς πρέπει να τηρούνται από όλους όμως τα υγειονομικά μέτρα.

Τι αλλάζει από σήμερα
Ακόμη πιο… μοναχικά θα είναι από σήμερα τα Σαββατοκύριακα πολλών εκατομμυρίων πολιτών στη χώρα αφού μπήκαν σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα από σήμερα στις 6:00 το πρωί για μια σειρά από περιοχές της χώρας ανάμεσά τους οι περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής.

Οι παραπάνω περιοχές εντάσσονται στο επίπεδο Β- Αυξημένου Κινδύνου, στο «κόκκινο» δηλαδή, ωστόσο όπως ανακοινώθηκε χθες, από σήμερα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

– Κάθε Σάββατο και Κυριακή επιτρέπεται η μετακίνηση μέχρι τις 6 το απόγευμα. Συγκεκριμένα η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.

– Αναστέλλεται η λειτουργία των Λυκείων δια ζώσης. Για τα Λύκεια θα εφαρμόζεται η μέθοδος της τηλεκπαίδευσης. Οι υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες (δημοτικά, γυμνάσια) και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα λειτουργούν με φυσική παρουσία.

– Το λιανεμπόριο και οι δραστηριότητες που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει θα λειτουργούν πλέον με τη μέθοδο του click away. Δεν υπάρχει, δηλαδή, η μέθοδος του click in shop. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο θα παραμένουν κλειστά.

– Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

– Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

– Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται ότι από τα μέτρα εξαιρείται η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων από αυτά, διότι δεν παρατηρείται οποιαδήποτε έξαρση της πανδημίας και χωροταξικά είναι ξεκομμένη από την υπόλοιπη ηπειρωτική περιοχή. Τα μέτρα που αφορούν στην Περιφέρεια Αττικής, δεν περιλαμβάνουν την 8η Περιφερειακή Ενότητα, που είναι η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, η οποία εντάσσεται στο επίπεδο Α- Επιτήρησης (κίτρινο) και ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται γι’ αυτό το επίπεδο.

Πηγή: politisonline.com