Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι οι τελευταίες 24 ώρες ήταν οι πιο θανατηφόρες του πολέμου μέχρι στιγμής για τα ρωσικά στρατεύματα, καθώς η Μόσχα στέλνει δεκάδες χιλιάδες πρόσφατα επιστρατευμένους και μισθοφόρους σε ανελέητες χειμερινές επιθέσεις στα ανατολικά.

Ο ουκρανικός στρατός αύξησε τον τρέχοντα απολογισμό των νεκρών Ρώσων στρατιωτικών κατά 1.030 κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνολικά σε 133.190, και χαρακτήρισε την αύξηση τη μεγαλύτερη του πολέμου μέχρι στιγμής. Ανέφερε επίσης ότι τα στρατεύματά της κατέστρεψαν 25 ρωσικά τανκς τις τελευταίες δύο ημέρες.

Ο απολογισμός των νεκρών δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητα μέσα, ενώ η Μόσχα αρνείται ότι οι δυνάμεις της υπέστησαν απώλειες τέτοιας κλίμακας και ισχυρίστηκε ότι σκότωσε μεγάλο αριθμό Ουκρανών.

Μάχες στα χιονισμένα χαρακώματα

Ωστόσο, η πρωτοφανής κλίμακα των αναφερόμενων απωλειών ταιριάζει με τις αφηγήσεις και από τις δύο πλευρές που περιγράφουν τις μάχες σε χιονισμένα χαρακώματα ως την πιο θανατηφόρα μάχη του πολέμου, παρά τη μικρή πρόοδο και από τις δύο πλευρές στο μέτωπο.

Ο πόλεμος μπαίνει σύντομα στο δεύτερο έτος του σε ένα κομβικό σημείο, με τη Μόσχα να προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ το Κίεβο επιμένει στα δυτικά τανκς για τη δική του αντεπίθεση.

Αφού απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο πέρυσι και έχασε έδαφος κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, η Μόσχα χρησιμοποιεί τώρα εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα που κλήθηκαν τους τελευταίους μήνες στην πρώτη της επιστράτευση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Κίεβο και η Δύση λένε ότι η Ρωσία ρίχνει επιπλέον στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να διεκδικήσει νέα κέρδη γύρω από την πρώτη επέτειο της εισβολής της.

Τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε τη Ρωσία να υπερηφανεύεται για τα πρώτα της κέρδη εδώ και μισό χρόνο. Ωστόσο, η πρόοδος είναι ακόμα σταδιακή, με τη Μόσχα να έχει κατακτήσει ακόμα ένα σημαντικό κέντρο πληθυσμού στη χειμερινή της εκστρατεία παρά τους χιλιάδες νεκρούς.

Οι μάχες επικεντρώνονται εδώ και μήνες γύρω από την πόλη Μπαχμούτ που ελέγχεται από την Ουκρανία στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ, μια πόλη με πληθυσμό περίπου 75.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, την οποία η Ρωσία προσπαθεί να περικυκλώσει.

Η Μόσχα έχει επίσης εξαπολύσει επίθεση νοτιότερα εναντίον του Βουχλεντάρ, ενός προμαχώνα που ελέγχεται από την Ουκρανία στη στρατηγική διασταύρωση μεταξύ της ανατολικής και νότιας γραμμής του μετώπου.

Η Βρετανία αμφισβητεί τη ρωσική ικανότητα για μεγάλη επίθεση

Στην καθημερινή ενημέρωση, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας είπε ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθούσε από τις αρχές Ιανουαρίου να επανεκκινήσει μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις για να καταλάβει τμήματα της περιοχής του Ντονέτσκ που ελέγχονται από την Ουκρανία, αλλά μέχρι στιγμής έχει κερδίσει ελάχιστο έδαφος.

Οι Ρώσοι «στερούνται πυρομαχικών και μονάδων ελιγμών που απαιτούνται για μια επιτυχημένη επίθεση», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας. «Οι Ρώσοι αξιωματούχοι πιθανότατα θα συνεχίσουν να απαιτούν σαρωτική πρόοδο. Παραμένει απίθανο η Ρωσία να μπορέσει να συγκεντρώσει τις δυνάμεις που χρειάζονται για να επηρεάσει ουσιαστικά την έκβαση του πολέμου μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να συγκεντρώσει όπλα και αποθέματα για ακόμα μεγαλύτερη ώθηση τις επόμενες εβδομάδες. Ο Ουκρανός κυβερνήτης της επαρχίας του Λουγκάνσκ προέβλεψε μια μεγάλη ρωσική επίθεση στην περιοχή, που θα μπορούσε να ξεκινήσει γύρω στις 15 Φεβρουαρίου.

Νέες απειλές Σοϊγκού

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε σε ρωσικά μέσα ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να παρατείνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσόρο.

Πρόσθεσε, δε, ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ενδέχεται να οδηγήσει σε «απρόβλεπτο επίπεδο κλιμάκωσης».

Πηγή: politisonline.com