Τα ρωσικά στρατεύματα πρόκεται να αποσυρθούν από τη Χερσώνα, την πόλη στην νοτιοανατολική Ουκρανία, το μόνο μεγάλο διοικητικό κέντρο που κατέλαβαν από την έναρξη του πολέμου.

Πληροφορίες από τη Ρωσία αναφέρουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από όλη τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Η πληροφορία έγινε γνωστή το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοιγκού, διέταξε την υποχώρηση των στρατιωτών από τα εδάφη στη δυτική όχθη του μεγάλου ποταμού που διασχίζει την Ουκρανία.

Ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων, στρατηγός Σουροβίκιν, ανέφερε, όπως σημειώνει το BBC, ότι δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί η ροή προμηθειών προς την πόλη. Η καλύτερη επιλογή σε αυτές τις περιστάσεις, είπε ακόμη ο στρατηγός σε ανώτατους αξιωματικούς, θα είναι η οργάνωση της άμυνας σε μια γραμμή κατά μήκος του Δνείπερου.

ukraine-dneiper-map
Στον χάρτη με το κόκκινο χρώμα τα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία. Ο Δνείπερος είναι η μπλε γραμμή που διασχίζει την κατεχόμενη περιοχή – τα ρωσικά εδάφη θα αποσυρθούν αριστερά της γραμμής.

Υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 στρατιώτες θα πρέπει να μετακινηθούν, πολλοί από τους οποίους σε μονάδες που υπέστησαν βαριές απώλειες σε έμψυχο και στρατιωτικό υλικό.

Πληροφορίες από την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες ανέφεραν ότι οι Ρώσοι καταστρέφουν γέφυρες στο οδικό δίκτυο των κατεχόμενων περιοχών, για να εμποδίσουν την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων. Άλλες πληροφορίες ήθελαν μονάδες του ρωσικού στρατού στην περιοχή να έχουν υποστεί βαρύτατες απώλειες, που σχεδόν τις αποδιοργάνωσαν.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μόλις ώρες από την είδηση για τον θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα του διορισμένου αναπληρωτή διοικητή της Χερσώνας, Κίριλ Στρεμούσοφ. Μόλις πριν από έξι ημέρες έλεγε ότι είναι «αρκετά πιθανό» ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα διέσχιζαν τον ποταμό, δηλαδή θα υποχωρούσαν.

Η απόσυρση σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν εντελώς από την περιοχή στη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού.

«Ξεκινήστε την απόσυρση των στρατευμάτων και λάβετε όλα τα μέτρα για να διασφαλίσετε την ασφαλή μεταφορά προσωπικού, όπλων και εξοπλισμού μέσω του ποταμού Δνείπερου» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ο οποίος ανέθεσε το έργο στον στρατηγό Σουροβίκιν. Είχε προηγηθεί ενημέρωση του τελευταίου από τον επικεφαλής του τμήματος άμυνας στον τομέα αυτό.

Πηγή: politisonline.com