Όπου κι αν βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πάντα κοντά του βρίσκεται και ένας αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος μεταφέρει τον χαρτοφύλακα και τον παραδίδει στον πρόεδρο, αν και όποτε, – κάτι που όλοι απεύχονται -, παραστεί η ανάγκη.

Μέσα στα πολλά ατοπήματα που πέφτει ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έρχεται να προστεθεί και αυτό της παράδοσης στον νέο πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, των κωδικών του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας. Το ερώτημα είναι: Ποιος θα αναλάβει αυτό το κρίσιμο ιδιωτικό κομμάτι της διαδικασίας παράδοσης;

Παράδοση από τον απερχόμενο στο νέο πρόεδρο

Από τον καιρό που οι ΗΠΑ απέκτησαν πυρηνικά όπλα, η παράδοση λέει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος παραδίδει την «πυρηνική μπάλα» στον νέο αμέσως μετά την ορκωμοσία του, σε μια σύντομη τελετή στο Καπιτώλιο.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ο Τραμπ θα απουσιάζει από την Ουάσινγκτον, καθώς αρνήθηκε να παραστεί στην ορκωμοσία του Μπάιντεν ή να τον υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο, σήμερα τα πράγματα θα γίνουν διαφορετικά.

Δεδομένου ότι ο Τραμπ θα βρίσκεται στη Φλόριντα, δίπλα του θα βρίσκεται αξιωματικός με την «πυρηνική μπάλα» της οποίας τον έλεγχο θα έχει ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ μέχρι τις 11:59:59 προ μεσημβρίας της Τετάρτης. Στις 12 το μεσημέρι, στην Ουάσινγκτον, ο έλεγχος των πυρηνικών της χώρας θα περάσει αυτόματα στον Μπάιντεν, στον οποίο άλλος αξιωματικός θα παραδώσει τη «μπάλα» (υπάρχουν περισσότερες της μιας).

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο ναύαρχος ε.α. Τζέιμς Σταυρίδης το μεσημέρι της Τετάρτης η «μπάλα» για τον Τζο Μπάιντεν θα ενεργοποιηθεί και θα απενεργοποιηθεί εκείνη που θα έχει μαζί του ο Ντόναλντ Τραμπ, έτσι ώστε να μην υπάρξει ούτε δευτερόλεπτο χωρίς ο πρόεδρος των ΗΠΑ να έχει τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων της χώρας. Ο αξιωματικός θα επιστρέψει την «μπάλα» του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον από τη Φλόριντα και θα την παραδώσει στην Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Τι γίνεται κάθε φορά που… χάνεται η πυρηνική μπάλα;

Το ζήτημα της πυρηνικής μπάλας έχει στο παρελθόν προκαλέσει άγχος στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ. Και δεν είναι λίγες στην ιστορία, οι φορές που η…πυρηνική μπάλα είχε χαθεί!

Όταν δολοφονήθηκε ο Τζον Κένεντι, για κάποιο διάστημα ήταν άγνωστο πού βρισκόταν. Επίσης, όταν πυροβολήθηκε ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, η κάρτα με τους κωδικούς πετάχτηκε κατά λάθος στο νοσοκομείο, ενώ και ο Μπιλ Κλίντον είχε χάσει την μπάλα με την τύχη του πλανήτη, για κάποιους μήνες το 2000.

Πηγή: politisonline.com