Ένα πρωτοποριακό υπό εξέταση νομοσχέδιο στην Ισπανία έρχεται να δώσει απάντηση σε ερωτήματα όπως «ποιος κρατάει τον σκύλο ή τη χελώνα σε περίπτωση διαζυγίου;», αποσαφηνίζοντας τέτοιου είδους διαφορές και καθιστώντας έτσι τα ζώα «ζωντανά όντα προικισμένα με ευαισθησία» και όχι απλά «ιδιοκτησία».

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο το κοινοβούλιο αποδέχθηκε να εξετάσει, «ορίζει τα κριτήρια στα οποία τα δικαστήρια θα πρέπει να βασίζονται για να αποφασίσουν σε ποιον θα ανατίθεται η φροντίδα του ζώου, λαμβάνοντας υπόψη την ευημερία του», αναφέρει στο έγγραφο που κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos, τα δύο συγκυβερνώντα σε συνασπισμό κόμματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η γάτα, το ψάρι ή το πτηνό θα μπορούν να τελούν υπό συνεπιμέλεια. Έως σήμερα, η επιμέλεια των ζώων συντροφιάς σε περίπτωση διαζυγίου «αποτελούσε αντικείμενο αντιπαράθεσης στα δικαστήριά μας», τονίζεται στην πρόταση τροποποίησης του Αστικού Κώδικα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα ζώα θα θεωρούνται επίσης «ζωντανά όντα προικισμένα με ευαισθησία» και όχι πλέον «ιδιοκτησία και πράγματα», σύμφωνα με την εκτίμηση των δικαστών.

Σημειώνεται ότι διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη τροποποιήσει τον Αστικό Κώδικά τους για να αναγνωρίσουν τον ζωντανό και ευαίσθητο χαρακτήρα των ζώων, όπως η Γαλλία το 2015, η Γερμανία, η Ελβετία, η Αυστρία και η Πορτογαλία.

Πηγή: politisonline.com