Οι «κόκκινες» περιοχές της χώρας, λόγω των νέω μέτρων της κυβέρνησης  είναι:

Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών, Π.Ε. Δυτικής Αττικής, Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Π.Ε. Πειραιά,
Δήμος Πατρέων, Δήμος Θηβαίων, Δήμος Τανάγρας Δήμος Χαλκιδαίων, Οικισμός Ρομά Δ.Ε. Δυστίων Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, Δήμος Θήρας, Δήμος Εορδαίας, Δήμος Σπάρτης, Π.Ε. Λέσβου, Δήμος Μυκόνου, Δήμος Νέας Προποντίδας.

Και στα δύο επίπεδα ισχύουν τα εξής μέτρα:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
-Περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033.
-Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό
-Τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ

Στο επίπεδο Α ισχύουν τα εξής μέτρα:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
-Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης.
-Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών και με τις αποστάσεις που ήδη προβλέπονται.
-Λιανεμπόριο, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν.
-Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση.
-Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης.
-Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του. Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.

Τι συμβαίνει στην Αττική

Εξηγώντας το σκεπτικό των λοιμωξιολόγων η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι “τα βλέμματα μετακινήθηκαν στην Αττική όπου η εικόνα άλλαξε. Υπάρχει σαφής άνοδος σε όλες τις γειτονιές της Αθηνάς. Εχουμε αύξηση κατά 45% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα με το δείκτη θετικότητας να ανεβαίνει στο 7,1 στην Αττική στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας. Η πληρότητα στην Αττική είναι 43% στις απλές κλίνες και 61% στις ΜΕΘ.

Τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι 2.800 σήμερα σύμφωνα με την καθηγήτρια, ενώ πανελλαδικά, ο κυλιόμενος μέσος όρος ανέρχεται σε 625 κρούσματα την ημέρα. Επιπρόσθετα διενεργήθηκαν 27.000 τεστ κατά μέσο όρο με την κυρία Παπαευαγγέλου να σημειώνει πως η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου αποτελεί «πονοκέφαλο».

«Ανησυχεί η αύξηση των λοιμώξεων στην Αττική γιατί έχουμε μπροστά μας τον Φεβρουάριο που είναι ο χειρότερος μήνας για τη μετάδοση της νόσου. Θεωρούμε ότι η επαναφορά του click away θα μειώσει την κινητικότητα και δεν θα έχουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πλέον παντού και για το λόγο αυτό θα πρέπει να καιροφυλακτούμε. Ακόμα και αυτοί που έκαναν την 2η δόση δεν πρέπει να χαλαρώσουν. Δεν είναι ακόμα άτρωτοι και πρέπει να τηρούν τα μέτρα.

«Εισηγηθήκαμε το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα. Στις κόκκινες περιοχές, όπως είναι η Αττική, εισηγηθήκαμε το άνοιγμα μόνο των γυμνασίων» είπε τονίζοντας πως οι μαθητές λυκείου θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι οι λοιμώξεις στη Θεσσαλονίκη μειώθηκαν κατά 15% την τελευταία εβδομάδα και υποστήριξε ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα αυξήσει την πίεση στα νοσοκομεία την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: politisonline.com