Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να εισέλθουν ξανά στην κανονικότητα, δηλαδή θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνονται σε σπίτια χωρίς χρήση μάσκας και αποστάσεις.

Τα αισιόδοξα νέα, σύμφωνα με το αμερικανικό CDC, είναι ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, αρκεί οι τελευταίοι να μην έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό.

Για παράδειγμα, οι πλήρως εμβολιασμένοι παππούδες θα μπορούν να επισκεφθούν τα μη εμβολιασμένα υγιή ενήλικα παιδιά και υγιή εγγόνια χωρίς μάσκες ή αποστάσεις. Ωστόσο, η επίσκεψη πρέπει να περιορίζεται σε ένα νοικοκυριό. Αν δηλαδή, οι γείτονες των ενήλικων παιδιών δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν θα μπορούν να επισκεφθούν το σπίτι εάν όλοι δεν φορούν μάσκα ή εάν δεν τηρούνται οι αποστάσεις.

Οι ειδικοί σε κάθε περίπτωση κρούουν των κώδωνα του κινδύνου,ώστε να μην συντελεστεί επιπόλαιη χαλάρωση και ο πλανήτης βρεθεί στη δίνη ενός τέταρτου κύματος πανδημίας.

Το γενικότερο κλίμα ενθάρρυνσης που δημιουργούν οι επιστήμονες, ώστε να εμβολιαστεί ο κόσμος, είναι εμφανές, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται η υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων, από την πρώτη κιόλας δόση, που αποτρέπει τη νοσηλεία σε περίπτωση επαφής με φορέα.

Συγκεκριμένα, στις νέες οδηγίες του το CDC συστήνει τα εξής:

Οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί μπορούν να συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους, σε ιδιωτικές κατοικίες, σε μικρές ομάδες χωρίς μάσκες ή αποστάσεις. Οι εμβολιασμένοι μπορούν να συγκεντρωθούν σε σπίτι με μη εμβολιασμένους από ένα μόνο νοικοκυριό, επίσης χωρίς μάσκες ή αποστάσεις.

Οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα ή να υποβληθούν σε τεστ, εάν έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό, αρκεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα λοίμωξης. Εάν εμφανίσουν συμπτώματα, πρέπει να απομονωθούν, να εξεταστούν και να μιλήσουν με το γιατρό τους.

Στους δημόσιους χώρους οι εμβολιασμένοι πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να διατηρούν τις αποστάσεις όπως και τις οδηγίες προφύλαξης, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να αποφεύγουν μεγάλες και μεσαίες συγκεντρώσεις.

Πηγή: politisonline.com