Υπό την πίεση νέου κύματος προσφυγών στη Δικαιοσύνη από χιλιάδες συνταξιούχους που έμειναν εκτός αναδρομικών επιστροφών ή που υποχρεώνονται να λάβουν αναδρομικά 11 μηνών μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις τους, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα  προσφυγή  στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αυτή τη φορά για τις περικοπές του 2012 σε επικουρικές συντάξεις, δώρα και επιδόματα εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, ετοιμάζει η κυβέρνηση,

Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή ), το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, προκειμένου να προχωρήσει στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ήταν ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορούσε τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, ούτε και αυτές σε δώρα και επιδόματα.

Για το θέμα των κύριων συντάξεων, που σύμφωνα με την κυβέρνηση αποφάνθηκε το δικαστήριο, ήδη ψηφίστηκε διάταξη που προβλέπει την εφάπαξ επιστροφή των ποσών στους δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα, επισημαίνουν χαρακτηριστικά, μιλώντας στην «Κ», κυβερνητικά στελέχη.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται εντός του Σεπτεμβρίου, εν αναμονή και της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου, να υπάρξει αντίστοιχη νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο Οικονομικών. Άλλωστε, όπως έχει γίνει γνωστό, στις κυβερνητικές προθέσεις είναι τα ποσά να καταβληθούν εντός του φθινοπώρου προκειμένου να τονωθεί η κατανάλωση, σε μια δύσκολη περίοδο εν μέσω και του δεύτερου κύματος εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η απόφαση για δεύτερη πιλοτική δίκη

Η απόφαση για δεύτερη πιλοτική δίκη φαίνεται πως είναι ειλημμένη, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος) έρχεται «τσουνάμι» αγωγών από χιλιάδες συνταξιούχους που δεν θα λάβουν ούτε ευρώ από τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα δικηγορικά γραφεία το ενδιαφέρον από την πλευρά των συνταξιούχων είναι έντονο και ήδη, καθώς έχει υποπέσει στην αντίληψη των κυβερνητικών στελεχών, προκαλεί πονοκέφαλο.

Δεν είναι λίγοι βέβαια και αυτοί που εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό, σπάζοντας δηλαδή το «πρόβλημα» σε δύο κομμάτια, η κυβέρνηση κέρδισε χρόνο και χρήμα, επιστρέφοντας τώρα τα αναδρομικά 11 μηνών σε όσους είχαν περικοπές σε κύριες συντάξεις, ήτοι σε περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, και αφήνοντας τα υπόλοιπα ποσά, σε δεύτερο χρόνο, μετά τη νέα πιλοτική δίκη.

Να σημειωθεί ότι τα αναδρομικά που έχει αποφασιστεί πως θα επιστραφούν στους συνταξιούχους είναι συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ και αφορούν περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Τα ποσά των επιστροφών εκτιμάται πως θα κυμανθούν από 550 έως 7.200 ευρώ, ενώ το μεσοσταθμικό ποσό κυμαίνεται, σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, σε 1.300-1.500 ευρώ.

Εκτός του λογαριασμού μένουν δώρα και επικουρικές, ήτοι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχοι που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012.

Πηγή: politisonline.com