Πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Σταμάτης Κόκοτας σε ηλικία 85 ετών.

Ο Σταμάτης Κόκοτας νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ασκπληπιείο της Βούλας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο, ωστόσο τα ξημερώματα κατέληξε έπειτα από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του.

Γεννήθηκε το 1937 ενώ στα 60’s και τα 70’s είχε σημαντική παρουσία στην ελληνική δισκογραφία καθώς συνεργάστηκε με σπουδαίους δημιουργούς όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Αντώνης Κατινάρης, ο Χάρης Λυμπερόπουλος, ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής, ο Λυκούργος Μαρκέας, ο Ανδρέας Καραγιαννόπουλος κ.ά.

Κατά τη στρατιωτική δικτατορία συμμετείχε στους χουντικούς εορτασμούς της επετείου της 21ης Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο ανάμεσα σε άλλους ηθοποιούς και τραγουδιστές.

Χαρακτηριστικό του γνώρισμα ήταν οι μακριές φαβορίτες του. Ο γιος του, Δημήτρης, είναι επίσης τραγουδιστής.

Η ζωή και η πορεία του Σταμάτη Κόκοτα

Ο Σταμάτης Κόκοτας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαρτίου 1937 και στα 85 του χρόνια είχε σημαντική δισκογραφική παρουσία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970, οπότε και συνεργάστηκε με ορισμένους από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες της εποχής.

Κάποιες από τις συνεργασίες του ήταν με τους: Σταύρο Ξαρχάκο, Δήμο Μούτση, Απόστολο Καλδάρα, Γιώργο Χατζηνάσιο, Γιάννη Σπανό, Γιώργο Ζαμπέτα, Αντώνη Κατινάρη, Χάρη Λυμπερόπουλο, Βαγγέλη Πιτσιλαδή, Λυκούργο Μαρκέα, Ανδρέα Καραγιαννόπουλο κ.ά.

Ο καλλιτέχνης είχε παντρευτεί δύο φορές. Από τον πρώτο του γάμο απέκτησε δύο παιδιά.

Ο γιος του, Δημήτρης, ακολούθησε τα βήματά του.

Χαρακτηριστικό του γνώρισμα ήταν οι μακριές φαβορίτες του, ενώ ήταν μεγάλος φίλαθλος του Παναθηναϊκού και ασχολήθηκε, επίσης, με το μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Δισκογραφία
1966 – Ένα μεσημέρι (μουσική Σταύρος Ξαρχάκος)
1967 – Όνειρο απατηλό
1968 – Κόκοτας
1968 – Κάποιο Καλοκαίρι (μουσική Δήμος Μούτσης)
1968 – Επιλογή
1968 – Χρώματα (μουσική Σταύρος Ξαρχάκος)
1969 – Ένα Χαμόγελο (μουσική Δήμος Μούτσης)
1969 – Κόσμε Αγάπη Μου (μουσική Σταύρος Ξαρχάκος)
1969 – Μαζί με τον Σταμάτη
1970 – Ξαρχάκος + Κόκοτας (μουσική Σταύρος Ξαρχάκος)
1971 – Χαλάλι σου ζωή (μουσική Λυκούργος Μαρκέας)
1971 – Σταμάτης Κόκοτας
1972 – Μικρές ώρες (μουσική Γιώργος Κατσαρός)
1972 – 4-5-3 (μουσική Γιώργος Χατζηνάσιος)
1972 – 12 Φύλλα της καρδιάς
1973 – Μέρες αγάπης (μουσική Γιάννης Σπανός)
1973 – Διαδρομή (μουσική Γιώργος Χατζηνάσιος)
1973 – Νο 4
1973 – Τα ωραία του Τσιτσάνη (μουσική Βασίλης Τσιτσάνης)
1973 – Παλιά μεράκια
1974 – Νο 5 – Εγώ και ο έρωτας
1974 – Συναναστροφές (μουσική Αντώνης Κατινάρης)
1975 – Μια ζωγραφιά (μουσική Χάρης Λυμπερόπουλος)
1975 – Θα συναντηθούμε (μουσική Βαγγέλης Πιτσιλαδής)
1977 – Τελευταία νύχτα (μουσική Απόστολος Καλδάρας)
1978 – Θα σου χρωστώ (μουσική Γιώργος Χατζηνάσιος)
1979 – Με αγάπη Σταμάτης
1980 – Το διάταγμα… και άλλα (μουσική Γιώργος Ζαμπέτας)
1980 – Ο Σταμάτης Κόκοτας τραγούδα για όλους Απόστολο Καλδάρα
1983 – Για πάντα
1984 – Καρδιά παραπονιάρα
1985 – Τσιτσάνης-Θεοδωράκης-Κόκοτας– Ανέκδοτα τραγούδια
1987 – Κάθε τραγούδι μου για σένα
1988 – Ένας καλεσμένος
1989 – Ευτυχώς υπάρχουν και τα όνειρα
1990 – Θα μείνει η αγάπη μας
1993 – Οι διπλοπενιές
1994 – Για σας τα διάλεξα
2002 – Αυτά που ήθελα να πω
2002 – Μια ζωή…(μουσική Ανδρέας Καραγιαννόπουλος)
2003 – Τραγουδά Βασίλη Τσιτσάνη
2003 – Τραγουδά Γιώργο Μητσάκη
2019- Όλα για μένα είσαι εσύ

Πηγή: politisonline.com