Ακριβώς δύο μήνες προτού συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, έφυγε σήμερα Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, από τη ζωή ο πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου και επί 74 συναπτά έτη, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ II, σε ηλικία 99 ετών…

Βασίλισσα Ελισάβετ – Πρίγκιπας Φίλιππος: Η throwback φωτογραφία από τον μήνα του μέλιτός τους! | Znews

Η είδηση βύθισε σε θλίψη και πένθος την βρετανική βασιλική οικογένεια, τους Βρετανούς φυσικά, που του είχαν ιδιαίτερη αδυναμία, ενώ σκόρπισε συγκίνηση διεθνώς.

Η επίσημη ανακοίνωση του παλατιού αναφέρει: «Με βαθιά θλίψη, η Αυτής Μεγαλειότητα, η βασίλισσα ανακοίνωσε τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, του Αυτού Μεγαλειότατου, Πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου. Ο Αυτού Μεγαλειότατος πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο κάστρο Γουίνδσορ».

Ο Πρίγκιπας που γεννήθηκε στην Ελλάδα…

Ο δούκας του Εδιμβούργου γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1921 στο παλάτι του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, ως πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας. Έφυγε από την Ελλάδα λίγο αργότερα καθώς ολόκληρη η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα.

Όπως έχει γραφτεί πολλές φορές, ο πρίγκιπας Φίλιππος παιδί ακόμη,  μεταφέρθηκε στο πλοίο που μετέφερε την οικογένεια του πρίγκιπα Ανδρέα (πατέρα του Φιλίππου) από την Κέρκυρα στην Ευρώπη, μέσα σε ένα καφάσι από πορτοκάλια.

Πρίγκιπας Φίλιππος: Όταν πόζαρε ντυμένος τσολιάς

Ο όμορφος και με ιδιαίτερο φλέγμα Πρίγκιπας παντρεύτηκε την μέλλουσα τότε, Βασίλισσα Ελισάβετ το 1947 σε ένα γάμο που κράτησε 74 σχεδόν χρόνια εκ των οποίων τα 69 στάθηκε δίπλα της στο βασιλικό θρόνο.

«Ήταν πολύ απλά, η δύναμή μου και το στήριγμά μου όλα αυτά τα χρόνια» είχε δηλώσει η βασίλισσα Ελισάβετ στο δείπνο για την χρυσή επέτειο του γάμου τους το 1997. «Εγώ και ολόκληρη η οικογένειά του, και αυτή και πολλές άλλες χώρες, του χρωστάμε ένα χρέος μεγαλύτερο από ότι θα αξιώσουμε ποτέ ή θα γνωρίσουμε ποτέ».

Ο παράξενος, πνευματώδης, πιστός και συχνά αμφιλεγόμενος, δούκας του Εδιμβούργου, ήταν η μεγαλύτερη πηγή στήριξης της βασίλισσας Ελισάβετ και ο άνδρας στον οποίο βασιζόταν πάνω απ’ όλους. Μέχρι το θάνατό του, ο Φίλιππος ήταν ο μακροβιότερος σύζυγος στη βρετανική ιστορία και ο μακροβιότερος σύζυγος μονάρχη.

Ο διά βίου ρόλος του Πρίγκιπα Φιλίππου ήταν να διασφαλίσει πως ποτέ δεν θα απογοήτευε τη βασίλισσα Ελισάβετ και ο μακροχρόνιος γάμος τους ήταν μία από τις πιο γνωστές σχέσεις στον κόσμο.

Πέθανε ο Πρίγκιπας Φίλιππος- Σε ηλικία 99 ετών, στο Παλάτι του Windsor | Διεθνή Ειδήσεις

Το A Dio με την κωδική ονομασία London Bridge  (Γέφυρα του Λονδίνου)

Η Βρετανία τίθεται σε οκταήμερο πένθος, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο η βασίλισσα στο πλαίσιο του πένθους της, αποσύρεται από κάθε δημόσια παρουσία για μία περίοδο ενός μήνα, ενώ το σχέδιο με την κωδική ονομασία London Bridge τίθεται σε ισχύ.

Πρόκειται για τον κωδικό που δίνει το σήμα ότι ο Δούκας του Εδιμβούργου αποβίωσε και δίνεται το έναυσμα για την προετοιμασία της κηδείας του, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν επίσημη, με πολυήμερο λαϊκό προσκύνημα και παρόντες εκπροσώπους βασιλικών οικογενειών και ηγέτες από όλο τον κόσμο. Η πανδημία αλλάζει σαφώς τα δεδομένα και επιβάλλει έναν πιο ιδιωτικό αποχαιρετισμό.

Ο ίδιο ο Πρίγκιπας Φίλιππος πάντως είχε από καιρό και πάντα με το  γνωστό ιδιαίτερο χιούμορ, που διέθετε ζητήσει από τους Βρετανούς να μην μπουν σε φασαρίες, ούτε και να γίνει μεγάλο ζήτημα η κηδεία του…

Ο ενταφιασμός του κοσμαγάπητου Δούκα του Εδιμβούργου, αναμένεται να γίνει όχι πολύ μακριά από τον κάστρο Ουίνδσορ, όπου άφησε την τελευταία του πνοή: Στο Frogmore,  όπου υπάρχει το μικρό απλό ιδιωτικό κοιμητήριο της βρετανικής βασιλικής οικογένειας των Ουίνδσορ.

Πηγή: politisonline.com