Κονσέρβες με ντοματόσουπα πέταξαν δύο αυτοαποκαλούμενες ακτιβίστριες για την κλιματική αλλαγή στον πίνακα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, που φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Βίντεο που αναρτήθηκε από την οργάνωση Just Stop Oil, η οποία έχει οργανώσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην βρετανική πρωτεύουσα, δείχνει δύο γυναίκες να πετούν την σούπα στον πίνακα, μία από τις πέντε εκδοχές του που εκτίθενται σε μουσεία και γκαλερί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Βαν Γκογκ φιλοτέχνησε τον πίνακά του πριν 130 χρόνια.

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, σε ανακοίνωσή της σημείωσε ότι το συμβάν έγινε στις 11 π.μ. (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδος) στην αίθουσα 43. Το δωμάτιο εκκενώθηκε και απαγορεύτηκε η είσοδος, ενώ κλήθηκε και η αστυνομία.

«Υπάρχουν κάποιες μικρές ζημιές στην κορνίζα, ωστόσο ο πίνακας δεν έπαθε τίποτα», ανέφερε.

«Αστυνομικοί βρέθηκαν γρήγορα επί τόπου στην Εθνική Πινακοθήκη σήμερα το πρωί αφού δύο ακτιβίστριες της Just Stop Oil πέταξαν ουσία σε πίνακα και στην συνέχεια κόλλησαν τα χέρια τους στον τοίχο», ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία στο Twitter. Και οι δύο συνελήφθησαν για εγκληματική φθορά και διακεκριμένη καταπάτηση.

Η οργάνωση Just Stop Oil διευκρινίζει ότι ο πίνακας του 1888 έχει αξία 84,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τις τελευταίες ημέρες ακτιβιστές της οργάνωσης είχαν αποκλείσει δρόμους γύρω από το Κοινοβούλιο.

Την περασμένη Κυριακή, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν έπειτα από ένα σαββατοκύριακο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Πηγή: politisonline.com