Σε πλήρη εξέλιξη είναι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας στις 8 το πρωί (ώρα Αρμενίας) οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στα σύνορα της χώρας με το Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αρμενικού υπουργείου Άμυνας ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να προσπαθεί να προελάσει στην Αρμενία. Όπως ανέφερε σε δήλωσή του «ο εχθρός συνεχίζει να χρησιμοποιεί πυροβολικό, όλμους, drone και πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος με στόχο τις πόλεις Βαρντένις, Σοτκ, Αρτάνις, Ισκανάσαρ, Γκόρις και Γκαπάν στοχεύοντας τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές δομές».

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι «στις 00:05 της 13ης Σεπτεμβρίου, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις με πυροβολικό και όπλα μεγάλου διαμετρήματος κατά θέσεων του αρμενικού στρατού κοντά στις περιοχές Γκορίς, Σοτκ και Τζερμούκ».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν επιθέσεις ως αντίποινα για τη ναρκοθέτηση περιοχών από Αρμενίους στο Ντασκασάν, το Καλμπατζάρ και το Λατσίν. Αποδίδοντας στο Γερεβάν την ευθύνη για τις συγκρούσεις, ανέφερε ότι υπάρχουν θύματα μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές.

Η κατάσταση στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ οι οποίες εξέφρασαν την ανησυχία τους μετά τις αναφορές για εχθροπραξίες δια του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων.

«Όπως έχουμε καταστήσει σαφές εδώ και καιρό, δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση», ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και υπογράμμισε: «Απευθύνουμε έκκληση να τερματιστούν άμεσα οι στρατιωτικές εχθροπραξίες».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών είναι τεταμένες από το 1991, λόγω του διαφιλονικούμενου θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η διένεξη για τον έλεγχό του κλιμακώθηκε ξανά το φθινόπωρο του 2020, όταν ξέσπασε πόλεμος διάρκειας 44 ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι αζερικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο αρκετών τομέων.

Ο πόλεμος έλαβε τέλος χάρη στην ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, ωστόσο Μπακού και Γερεβάν αλληλοκατηγορούνται κατά περιόδους για παραβιάσεις της εκεχειρίας κατά μήκος των συνόρων.

Πηγή: politisonline.com