Τις εθνικιστικές του προθέσεις επανέλαβε ο πρόεδρος της ΤουρκίαςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη συμπλήρωση 270 χρόνων από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς.

Σε όλο αυτό το παραλήρημα ο νέος πρόεδρος της χώρας δεν είναι μόνος του, καθώς τόσο ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοΐλου, όσο και ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για την ιστορική επέτειο.

Ο Ερντογάν έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter: «Χαιρετίζω την 570η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, που έχει χαραχθεί στην ιστορία και επισφραγίζει το γεγονός ότι η Ανατολία θα συνεχίσει να είναι η αιώνια τουρκική πατρίδα».

«Θα θυμάμαι για πάντα τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Χαν και τον ηρωικό στρατό του, ο οποίος άνοιξε και έκλεισε μια εποχή» πρόσθεσε δε αναφερόμενο στον Μωάμεθ τον Πορθητή.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, εμφανίστηκε στην Αγία Σοφία, συμμετέχοντας στην πρωινή προσευχή. Η προσευχή έγινε από τον πρόεδρο της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας και ανώτατο ιμάμη της χώρας, Αλί Ερμπάς.

Σε σχετική ανάρτηση στο Twitter ο Σοϊλού δημοσίευσε φωτογραφίες και έγραψε: «Το πρωινό της νίκης του αιώνα, στη επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, κάναμε την πρωινή μας προσευχή στο τζαμί της Αγίας Σοφίας».

Την ίδια ώρα, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, έγραψε με τη σειρά του τα εξής: «Εύχομαι o Αλλάχ o Παντοδύναμος να έχει πάντα καλά τον ευλογημένο σουλτάνο μας Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Χαν, τους ηρωικούς στρατιώτες μας που έλαβαν μέρος στην κατάκτηση, τους έντιμους προγόνους μας και τους αγαπημένους μας μάρτυρες, που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία κάνοντας την Κωνσταντινούπολη τη μεγαλύτερη τουρκική πόλη στον κόσμο.

Εύχομαι οι ψυχές τους να αναπαυθούν εν ειρήνη και οι θέσεις τους να είναι στον Παράδεισο. Εύχομαι η 570η επέτειος της κατάκτησης μας να είναι ευλογημένη».

Πηγή: politisonline.com