Με ένα επιθετικό κρεσέντο προκλήσεων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε σφοδρές κατηγορίες και κατά μέτωπον επίθεση κατά της Ελλάδας, με προκλητικούς χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη γυρίζοντας ουσιαστικά την πλάτη του στις διερευνητικές επαφές που ο ίδιος ξεκίνησε και πασχίζοντας να ανατρέψει τους όρους και να κατηγορήσει την ελληνική πλευρά, για τη λήξη αυτής της πρωτοβουλίας.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του AKP, ο Ταγίπ Ερντογάν τα γυρίζει σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές, που ο ίδιος επιδίωξε, καθώς δήλωσε πως δεν μπορεί να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διότι τον «προκάλεσε», ενώ είπε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να «γνωρίζει τα όριά του».

Όπως ανέφερε: «Εγώ έκανα μια δήλωση πως μπορούμε να συναντηθούμε με τον Μητσοτάκη. Έκανα αυτή τη δήλωση κι εγώ είδα πως ο Μητσοτάκης με προκαλεί. Είπαμε να ξεκινήσουν οι συναντήσεις των διαβουλεύσεων, με την παλιά τους ονομασία οι διερευνητικές επαφές, και την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν στο Ντολμαμπαχτσέ.

Η δεύτερη συνάντηση θα γινόταν στην Αθήνα. Ο Μητσοτάκης με προκάλεσε. Όταν εσύ με προκαλείς, πώς να συναντηθούμε εμείς οι δυο; Εσύ πρώτα πρέπει να ξέρεις τα όριά σου. Αν πράγματι έχεις μια αναζήτηση για ειρήνη, μη με προκαλείς! Να ξέρεις τα όριά σου. Θα μάθετε καλά για την τρέλα των Τούρκων. Αν δεν ξέρεις τα όριά σου, σημαίνει πως εσύ έριξες κλωτσιά στο τραπέζι, δραπέτευσες από το τραπέζι. Εμείς δεν φύγαμε από το τραπέζι. Κι αν συνεχιστεί έτσι, εμείς δεν μπορούμε να κάτσουμε μαζί σου στο τραπέζι.

Σφοδρή επίθεση για τα νησιά μας

Είναι ξεκάθαρα αυτά που έχετε κάνει στα νησιά. Σε τι βασίζεστε; Πάλι πιστεύετε πως θα σας έρθει βοήθεια από κάπου; Σε αυτό βασίζεστε; Αν έχετε τέτοια εντύπωση, κάνετε λάθος. Οποιαδήποτε βοήθεια κι αν έρθει, να ξέρετε πως η Τουρκία είναι όρθια, είναι στη θέση της και ξέρει το πού και το τι μπορεί να κάνει, αυτό που πρέπει».

Μόνη λύση στην Κύπρο τα δύο κράτη

Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει άλλη διέξοδος στην Κύπρο εκτός από λύση δύο κρατών. Είτε το αποδέχεστε αυτό, είτε όχι».

«Όταν κοιτάζουμε τις δηλώσεις της ελληνικής και της ελληνικής πλευράς, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση τους που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα επιτρέψουμε πλέον στους Τουρκοκύπριους να είναι θύματα του αδιεξόδου στο νησί για μισό αιώνα», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

«Δεν είχε νόημα να μιλήσουμε για τα παλιά μοντέλα λύσεων που αγνόησαν την τουρκική κοινότητα στο νησί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από μια λύση δύο κρατών. Έτσι θα οικοδομήσουμε το μέλλον όπου επικρατεί η ειρήνη και η σταθερότητα στο νησί.», κατέληξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Πηγή: politisonline.com