Την παραίτησή του από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου υπέβαλε σήμερα το πρωί ο Στάθης Λιβαθινός.

Ο Στάθης Λιβαθινός υπέβαλε την παραίτησή του, το πρωί σήμερα Τρίτη 2 Μαρτίου 2021 και πλέον από στιγμή σε στιγμή αναμένεται και η ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου που θα ενημερώνει για την αποδοχή της παραίτησής του και τη λήξη της συνεργασίας με τον σκηνοθέτη που υπήρξε ως τον Αύγουστο του 2019 και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Η παραίτηση δρομολογήθηκε ήδη από χθες και αποτέλεσε θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μάλιστα, πέρα από τις καταγγελίες των φοιτητών για άσχημη συμπεριφορά και ομοφοβικά σχόλια, το ΔΣ είχε και επικοινωνία για το ζήτημα με τον Στάθη Λιβαθινό.

Στόχος όλων ήταν και είναι να γίνουν όλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη Δραματική Σχολή και το πληγωμένο Εθνικό Θέατρο στη σκιά της υπόθεσης Λιγνάδη.

Αυτή η διάθεση αναμένεται να αποτυπωθεί και στην ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου ενώ παραμένει ασαφές αυτή τη στιγμή αν θα δοθεί στη δημοσιότητα και η επιστολή του Στάθη Λιβαθινού.

Ο Στάθης Λιβαθινός φέρεται να κατονομάζεται από φοιτητές ως ένας από τους καθηγητές που επιδείκνυαν ιδιαίτερα άσχημη συμπεριφορά απέναντί τους.

Υπενθυμίζουμε ότι περίπου δύο εβδομάδες πριν, οι φοιτητές, το ΔΣ και οι διδάσκοντες στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου είχαν ανακοινώσει ότι ξεκίνησε η διαδικασία καταγγελιών από τους φοιτητές για ανεπίτρεπτες συμπεριφορές κάποιων διδασκόντων.

Μιλούσαν μάλιστα για συνθήκες εκφοβισμού, προσβολής και για σωρεία ομοφβικών σχολίων. Η διαδικασία αυτή προχωρά προκειμένου να αλλάξει άρδην το σκηνικό και στη Δραματική Σχολή, στη βαριά σκιά που έριξε η υπόθεση Λιγνάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου εξέτασε την εισήγηση της Δραματικής Σχολής του Εθνικού να ζητηθεί η παραίτηση του Στάθη Λιβαθινού, κατόπιν καταγγελίας φοιτητών για άσχημη συμπεριφορά και για συγκεκριμένο ομοφοβικό σχόλιο.

Σε αυτή την κρίσιμη φάση -επιμένουν εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου- είναι καθοριστικής σημασίας να πέσει άπλετο φως, να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και ειλικρίνεια, προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές στο σώμα και το κύρος του Πολιτισμού και δη της πρώτης σκηνής της χώρας.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2019 ο Στάθης Λιβαθινός ήταν και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Η ανακοίνωση σπουδαστών και καθηγητών του Εθνικού για τα περιστατικά

Αξιοσημείωτο είναι πως στην κοινή ανακοίνωση σπουδαστών και καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου, η οποία εκδόθηκε στις 13 Φεβρουαρίου, γινόταν ξεκάθαρα λόγος για «μεμονωμένα περιστατικά που αφορούσαν πρακτικές διδασκαλίας, όπου παρατηρήθηκε αυταρχική συμπεριφορά και, κατά τα λεγόμενα των σπουδαστών, χρησιμοποιήθηκαν μειωτικά, απαξιωτικά και ομοφοβικά σχόλια, τα οποία τραυμάτιζαν την αξιοπρέπειά τους και δημιουργούσαν ένα κλίμα διακρίσεων και φόβου».

Π. Μπουγιούρης: «Ήσασταν χυδαίος, προσβλητικός – Σας φτύνω κατάμουτρα»

Πρόσφατα, ο ηθοποιός Παναγιώτης Μπουγιούρης κατήγγειλε τον Στάθη Λιβαθινό, μεταξύ άλλων, για «σταλινική συμπεριφορά, ψυχολογική βία, χειρισμό, τρομοκρατία και ομοφοβία».

Η ανάρτηση του Παναγιώτη Μπουγιούρη, αναλυτικά:

«Επειδή έμαθα ότι κάποιοι νέοι συνάδελφοι θα ήθελαν να μιλήσουν για τα τραύματα που τους έχει προκαλέσει ένας άλλος μεγαλόσχημος ”δάσκαλος-πατερούλης”, αλλά διστάζουν, θα μιλήσω εγώ!

Κύριε Λιβαθινέ, ήμουν μαθητής σας για τέσσερα χρόνια και σας υπηρέτησα πιστά και για άλλα τέσσερα ως απόφοιτος στην πειραματική σκηνή του Εθνικού μας Θεάτρου! Ήσασταν χυδαίος, προσβλητικός, ακρωτηριαστικός, ευνουχιστικός, ταπεινωτικός και απόλυτα χειριστικός! Βέβαια, όλα αυτά καλυμμένα πίσω από έναν μανδύα ψεύτικης ευγένειας και δήθεν ήθους!

Περιφερόσασταν ωσάν κοσμοκαλόγερος, αλλά δεν ήσασταν τίποτα λιγότερο από ένας Ταρτούφος (ίσως και γι’ αυτό αγαπούσατε τόσο πολύ αυτό το έργο), ένας γνήσιος Ρασπούτιν, επηρεασμένος ίσως από τα χρόνια σας στη Ρωσία, από την οποία όμως, δυστυχώς, δεν μας μεταλαμπαδεύσατε μόνο τις γνώσεις σας αλλά και μια σταλινική συμπεριφορά, ψυχολογικής βίας, χειρισμού, τρομοκρατίας και ομοφοβίας, πολλές φορές στραμμένης και προς τον ίδιο σας τον εαυτό!

Σας ευχαριστώ για όσα έμαθα πλάι σας όλα αυτά τα χρόνια, σας φτύνω όμως κατάμουτρα για τον πόνο και το τραύμα που προκαλέσατε σε έναν νέο ηθοποιό που σας πίστεψε βαθιά!

Υ.γ. Δεν σας τιμά βέβαια να κρύβεστε θρασύδειλα πίσω από άλλους μαθητές, ζητώντας τους να βγουν μπροστά σύσσωμοι και να δηλώσουν τη θετική τους εμπειρία μαζί σας, αφήστε δε ότι σας εκθέτει περισσότερο ως νέος αυτόχειρας σκόρερ!
Η μεγαλομανία σας ακόμη και τώρα δεν σας αφήνει να καταλάβετε ότι αυτό δεν αποδεικνύει τίποτα, γιατί έχω συνεργαστεί και με Λιγνάδη και Φιλιππίδη και Χαϊκάλη και ναι, εμένα δεν με ”βίασαν”! Και λοιπόν;».

Πηγή: politisonline.com