Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι κάτοικοι της νότιας Εύβοιας για το ενδεχόμενο ενός νέου ισχυρού σεισμού μετά τα 5 Ρίχτερ που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης.

Ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου,Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ επεσήμανε πως δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως η χθεσινή δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός ενώ όπως είπε η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είχε ξεκινήσει από τις 25 Οκτωβρίου, ωστόσο οι σεισμολόγοι δεν την αξιολόγησαν όπως έπρεπε.

«Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα που προκύπτει από συγκεκριμένους επιστημονικούς λόγους. Πρώτον, δεν έχουμε πλήρη γνώση της περιοχής, δεν έχουμε καλή γνώση του ρήγματος, δεν γνωρίζουμε στο παρελθόν αν έχουν γίνει ισχυροί σεισμοί στην περιοχή και αυτό δε βοηθάει τις εκτιμήσεις. Δεύτερον, η σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου με πάρα πολλούς μικρούς σεισμούς και αυτό δυστυχώς δεν αξιολογήθηκε κατάλληλα από την κοινότητα, βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Και αυτοί οι πολύ μικροί σεισμοί μεταφέρουν πολύτιμες πληροφορίες προς εμάς. Χρειαζόμαστε λοιπόν χρόνο για να δούμε όλα αυτά τα στοιχεία και με ένα πνεύμα συνεννόησης. Επανέλαβα πολλές φορές ότι αυτή η Πολιτεία έχει όργανα τα οποία είναι εντεταλμένα ακριβώς να φέρνουν μέσω των επιτροπών τους κοντά τους επιστήμονες και να συζητούν» ανέφερε ο κ.Παπαδόπουλος.

«Χρειάζεται πολύ προσοχή. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο να δούμε όλα τα στοιχεία από τις 25 Οκτωβρίου και μετά… νομίζω ότι θα συνεννοηθούμε και με τους υπολοίπους με τρόπο που να είναι επωφελής για την κοινωνία πρώτα για την πολιτεία και τελικά για την επιστήμη», δήλωσε.

«Έχουμε δύο ενδεχόμενα. Ή ήταν ο κύριος σεισμός και έχει περάσει ο μεγάλος κίνδυνος, ή μπορεί να μην ήταν ο κύριος και να γίνει κι ένας κάπως μεγαλύτερος. Συμφωνώ με τον κ. Λέκκα, ότι δεν φαίνεται να έχει δυναμικό η περιοχή για να μας πάει στο εξάρι ή το εξαμισάρι, έχουμε ατελής γνώση για την περιοχή αλλά δεν μπορεί να δώσει τόσο μεγάλο», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πηγή: politisonline.com