Πάνω από 500 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί μέσα στο 2022 στο Ιράν.

Οι εκτελέσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τον αριθμό των εκτελέσεων του 2021 και ενισχύουν την ανησυχία για αυξημένη χρήση της εσχάτης των ποινών στην Ισλαμική Δημοκρατία, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR).

Τουλάχιστον 504 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράν από την αρχή του 2022, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ΜΚΟ που προσπαθεί να επιβεβαιώσει και άλλες περιπτώσεις καταδίκων που φέρεται να εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού.

Η πληροφορία αυτή γίνεται γνωστή καθώς οι φόβοι εντείνονται για την αυξημένη χρήση της θανατικής ποινής από τις ιρανικές αρχές εναντίον των προσώπων που ενεπλάκησαν στο κίνημα διαμαρτυρίας το οποίο συγκλονίζει τη χώρα μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ο απολογισμός του IHR περιλαμβάνει τέσσερις ανθρώπους που, σύμφωνα με επίσημα μέσα ενημέρωσης, εκτελέστηκαν την Κυριακή μετά την καταδίκη τους για «συνεργασία» με το Ισραήλ, ορκισμένο εχθρό της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ που εδρεύει στη Νορβηγία, οι άνθρωποι αυτοί εκτελέστηκαν μόλις επτά μήνες μετά τη σύλληψή τους «χωρίς δίκαιη δίκή, κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον του Επαναστατικού Δικαστηρίου. Οι ποινές τους στερούνται κάθε νομικής εγκυρότητας», δήλωσε ο διευθυντής του IHR Μαχμούντ Αμιρί-Μογαντάμ.

«Οι εκτελέσεις αυτές έχουν στόχο να εξαπλώσουν τον φόβο στην κοινωνία και να αποστρέψουν την προσοχή του κόσμου από τις αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών της Ισλαμικής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Ένα άλλο πρόσωπο που εκτελέστηκε πρόσφατα είναι μια γυναίκα που καταδικάστηκε γιατί δολοφόνησε τον πεθερό της, ανέφερε η IHR.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον αριθμό των γυναικών που εκτελούνται στο Ιράν, καθώς συχνά καταδικάζονται γιατί σκότωσαν τους συντρόφους ή συγγενείς τους σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ο αριθμός των γυναικών που εκτελέστηκαν φέτος είναι ήδη ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε ετών, παρατηρεί η οργάνωση IHR.

Το Ιράν εκτελεί πλέον περισσότερους κατάδικους από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός της Κίνας, αποκαλύπτει η Διεθνής Αμνηστία, που κατέγραψε 314 εκτελέσεις το 2021.

Πηγή: politisonline.com