Τετάρτη, λίγο πριν από το μεσημέρι. Καθώς κατηφορίζω την Κανάρη προς Ακαδημίας, παρατηρώ έναν άντρα σε ένα σκούτερ, τύπου «τεράστιες πολυθρόνες σε δύο τροχούς», να κινείται αντίθετα προς το ρεύμα κυκλοφορίας. Παρά το γεγονός ότι κινούνταν με προσοχή, πηγαίνοντας αργά και παραχωρώντας χώρο στα αυτοκίνητα, μέχρι να φτάσει στη Σόλωνος και να στρίψει, δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ γιατί ήταν τόση η ανυπακοή του στους κανόνες. Φαίνεται ότι βαριόταν να κάνει τον γύρο του τετραγώνου, εντούτοις δεν φορούσε κράνος.
Η κατάσταση που αντίκρισα ήταν τόσο γελοία όσο και εκνευριστική. Έτσι, τον πλησιάζω και του λέω φιλικά: «Ξέρετε ότι είστε στο αντίθετο ρεύμα;». Η απάντηση του ήταν ένα χαμόγελο: «Το ξέρω». Του λέω ότι υπάρχουν πολλοί που κάνουν το ίδιο χωρίς να το καταλαβαίνουν και βάζουν σε κίνδυνο τους άλλους. Αντί να θυμώσει, όμως, αυτός γέλασε και μου είπε: «Σας ευχαριστώ που με νοιάζεστε». Η αντίδρασή του, διαπιστώνοντας ότι είχε χιούμορ, με έκανε να τον εκτιμήσω λίγο περισσότερο, αν και παρέμεινε στην κατηγορία των «δίποδων», που φαίνεται ότι θα παραμείνει πάντα στην περιφρόνηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.
Η νοοτροπία αυτή είναι χαρακτηριστική για τη χώρα μας, με αποτέλεσμα να είμαστε 5οι στην Ευρώπη σε θανάτους από τροχαία. Η προσοχή του ανθρώπου αυτού περιοριζόταν στο να προστατεύσει τον εαυτό του, αγνοώντας τους άλλους. Δυστυχώς, εφόσον δεν υπάρχει αστυνόμευση και τιμωρία για τους παραβάτες, είναι αδιανόητο να περιμένουμε βελτίωση στην κατάσταση αυτή. Εκείνοι που θα έπρεπε να παρεμβαίνουν, οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ στη γωνία της Κανάρη με την πλατεία Κολωνακίου, φαίνεται ότι συνήθως παρακολουθούν τα κινητά τους αντί να επεμβαίνουν σε πρόδηλες παραβάσεις του ΚΟΚ.
Θα ήθελα να τονίσω ότι η κατάταξη της Ελλάδας στην 5η θέση πανευρωπαϊκά όσον αφορά τα θανατηφόρα τροχαία είναι αδικαιολόγητη. Η οδική κυκλοφορία στη χώρα δεν ευθυγραμμίζεται με ευρωπαϊκά πρότυπα. Όποιος έχει ταξιδέψει στην Ευρώπη το γνωρίζει καλά: μάλλον στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική θα έπρεπε να καταταχθεί η κατάσταση εδώ. Είναι προφανές ότι, συγκριτικά, είμαστε σε καλύτερη θέση από περιοχές όπως το Κάιρο ή το Αμμάν.
Πηγή: tanea.gr