Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας, προφανώς, δεν επιθυμούσαν το «ντιμπέι»*. Ο πρώτος δεν είχε να κερδίσει τίποτα, καθώς γνώριζε ότι ό,τι και να γίνει θα παρέμενε ο ίδιος. Ο δεύτερος, από την άλλη, είχε περισσότερα να χάσει, λόγω των περιορισμένων γνώσεων και της εμπειρίας του. Παρά την αποφυγή τους, ο κ. Δούκας προσπάθησε να μεταφέρει την ευθύνη στον αντίπαλό του, κάτι που αποκαλύπτει το χαρακτήρα του.
Ο κ. Δούκας έθεσε το ζήτημα πρώτος την περασμένη Δευτέρα, αλλά με έναν έμμεσο τρόπο, ζητώντας από την ΕΡΤ να αναλάβει πρωτοβουλία, αντί να επικοινωνήσει πρώτα με τον κ. Ανδρουλάκη για να συμφωνήσουν. Υποθέτω ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν τον σήκωνε στο τηλέφωνο, και ο κ. Δούκας μεθόδευσε την κατάσταση, επιδιώκοντας να φανεί ότι ο Ανδρουλάκης δεν ήθελε τον διάλογο. Η κίνηση του να ζητήσει από την ΕΡΤ να πιέσει για το «ντιμπέι» θυμίζει διπλωματικές διαδικασίες του ΟΗΕ, αντί μιας άμεσης συνεννόησης.
Η κύρια ευθύνη της μη διεξαγωγής του «ντιμπέι» βαρύνει τον δήμαρχο Αθηναίων, που απέκλεισε την Τετάρτη λόγω Δημοτικού Συμβουλίου, ακόμα και αν αυτή ήταν η μόνη σχετικά ρεαλιστική επιλογή. Κάθε τέτοια αναμέτρηση χρειάζεται χρόνο για να κατανοηθεί και να υπάρξουν οι κατάλληλες προετοιμασίες τόσο από το κοινό όσο και από τους συμμετέχοντες.
Από την άλλη μεριά, η «Πλεύση Ελευθερίας» φαίνεται να περνάει δύσκολες στιγμές λόγω της σύστασης Κοινοβουλευτικής Ομάδας από ανεξάρτητους βουλευτές. Αν αυτοί οι εννέα καταφέρουν να γίνουν δέκα, τότε η ομάδα τους θα αναγνωριστεί ως κόμμα εντός της Βουλής, με προνόμια που αυτό συνεπάγεται. Η κ. Κωνσταντοπούλου, που προηγουμένως εξαρτάται από την στήριξη των έξι βουλευτών της, μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση.
Το θέμα γίνεται πιο περίπλοκο λόγω της εμπλοκής του Μιχάλη Χουρδάκη, ο οποίος ίδρυσε την νέα ομάδα και έχει στο παρελθόν αποχωρήσει από την «Πλεύση» με την μητέρα του. Οι σχέσεις μεταξύ του Χουρδάκη και της Κωνσταντοπούλου είναι τεταμένες, κάτι που εντείνει την αναστάτωση στο κόμμα της. Παρά τις ανησυχίες μου γι’ αυτή την κατάσταση, θα ήταν ενδιαφέρον να δω έναν νέο αρχηγό στην Βουλή που θα έχει την οικογενειακή του στήριξη.
* Λόγω των προσωπικοτήτων που θα μετείχαν, ο ακριβής όρος είναι «ντιμπέι». Με τους κκ. Ανδρουλάκη και Δούκα δεν μπορεί να είναι ούτε «ντιμπέιτ» ούτε «debate». Πηγή: tanea.gr