Νέα ακόμη πιο αυστηρά μέτρα αναφορικά με όλες τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, τίθενται σε ισχύ από τις 6 το πρωί αύριο, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Συγκεκριμένα, από αύριο στις 6 το πρωί, τίθεται σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά ημερών, για όσους τυχόν έρχονται στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εντοπίστηκε θυμίζουμε μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού, αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα.

Εκτός ελέγχου πλέον ο κορωνοϊός στην Βρετανία – Παγκόσμια ανησυχία

Στην Βρετανία μπαίνει λουκέτο από τα μεσάνυχτα, καθώς το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος, της εν λόγω μετάλλαξης κάνει τον ιό ισχυρότερο και ακόμη πιο πολύ μεταδοτικό. Η Βρετανία τέθηκε σε απόλυτο lockdown και όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, “δεν γινόταν αλλιώς, καθώς το νέο στέλεχος μεταδίδεται ταχύτατα, προκαλεί βαρύτερη νόσηση και πιθανόν ανατρέπει όλη την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Το Σύστημα Υγείας της χώρας έχει τεθεί σε συναγερμό.

Η ίδια μετάλλαξη έχει εντοπιστεί, σε Ολλανδία, Δανία και Αυστραλία. Ο συναγερμός πλέον είναι Παγκόσμιος. Η μία μετά την άλλη, χώρες του κόσμου και φυσικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διακόπτουν την διασύνδεσή τους με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημειώνεται ότι το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού θα αξιολογήσει εκτενέστερα αύριο τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.

Η Ε.Ε. κλείνει τα σύνορά της για την Βρετανία – Διακοπή από τα μεσάνυχτα των αεροπορικών συνδέσεων Γερμανίας – Ηνωμένου Βασιλείου

Η Γερμανία θα διακόψει από τα μεσάνυχτα τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο.

Η απόφαση αυτή, η οποία ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επισημοποιηθεί τις προσεχείς ώρες, δήλωσε η κυβερνητική πηγή διευκρινίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε συζητήσεις για την διαμόρφωση κοινής στάσης σχετικά με τις θαλάσσιες και τις χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Βέλγιο θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία – Αναμένεται να ακολουθήσουν Ιταλία και Γαλλία

Το Βέλγιο θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01.00 ώρα Ελλάδας) μετά την ανακάλυψη ενός νέου στελέχους του κορωνοϊού, που κυκλοφορεί σε τμήματα της βρετανικής επικράτειας και υπάρχουν υποψίες ότι είναι πιο μεταδοτικό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι η διάρκεια της αναστολής θα είναι τουλάχιστον 24 ωρών.

Η ξαφνική αυτή απόφαση λαμβάνεται την επομένη των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σχετικά με την επαναφορά της καραντίνας στο Λονδίνο, στη νοτιοανατολική Αγγλία και σε ένα μέρος στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μετά την ανακάλυψη μιας νέας μετάλλαξης της Covid-19 σε αυτές τις περιοχές.

Η αναστολή των ταξιδιών προς το Βέλγιο από το Ηνωμένο Βασίλειο θα αφορά τις πτήσεις και το τρένο Eurostar, που αναχωρεί από το Λονδίνο. Ακολουθεί μια παρόμοια απαγόρευση που αποφάσισε η Ολλανδία.

Και η Ιταλία αναστέλλει τις πτήσεις από και προς τη Βρετανία

Η Ιταλία σχεδιάζει να αναστείλει τις πτήσεις από και προς τη Βρετανία λόγω των φόβων που προκαλεί η ανακάλυψη ενός νέου στελέχους του κορονοϊού που ανιχνεύτηκε εκεί, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο σε μια ανάρτησή του στο Facebook.

«Ως κυβέρνηση έχουμε το καθήκον να προστατεύσουμε τους Ιταλούς, για αυτόν τον λόγο, αφού ενημερώσαμε τη βρετανική κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας θα υπογράψουμε το διάταγμα για την αναστολή των πτήσεων με τη Μεγάλη Βρετανία», έγραψε ο Ντι Μάιο.

«Προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε την Ιταλία και τους συμπατριώτες μας».

Η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία

Η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία, αφότου ανιχνεύτηκε εκεί ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού, μεταδίδει σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

Η επίσημη απόφαση των γαλλικών αρχών αναμένεται αργότερα σήμερα, ανέφερε το BFM χωρίς να επικαλεστεί τις πηγές του.

Αξιωματούχοι στο υπουργείο Μεταφορών δεν είναι, προς το παρόν διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο.

Πηγή: politisonline.com