Μεγάλο είναι όπως δείχνουν τα στοιχεία, το ενδιαφέρον των πολιτών για τις βεβαιώσεις εμβολιασμού που από σήμερα εκδίδονται μέσω του gov.gr.

Η πλατφόρμα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, τέθηκε από σήμερα σε λειτουργία και είναι εύκολα προσβάσιμη στο χρήστη. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία αφορά μόνο στους πολίτες εκείνους που έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «ήδη μέσα σε λίγες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν εκδοθεί περισσότερα από 15.000 πιστοποιητικά. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της 18ης Φεβρουαρίου έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 634.037 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 430.124 αφορούν σε πρώτη δόση εμβολίων, ενώ 203.913 συμπολίτες μας έχουν λάβει και τις δύο δόσεις».

Πώς εκδίδεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η βεβαίωση εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 είναι διαθέσιμη από την επόμενη ημέρα της δεύτερης δόσης του εμβολίου στην κατηγορία «Υγεία και Πρόνοια» και την υποκατηγορία «Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» του gov.gr.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι ενδιαφερόμενοι ταυτοποιούνται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους και εκδίδουν αυτόματα τη βεβαίωση, η οποία περιλαμβάνει τον τύπο του εμβολίου που χορηγήθηκε, καθώς και τις ημερομηνίες και τα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργήθηκαν οι εμβολιασμοί.

Για την αποφυγή πλαστογράφησης, η ψηφιακή βεβαίωση εμβολιασμού διαθέτει επίσης ψηφιακή σφραγίδα, κωδικό επαλήθευσης και κωδικό QR, ώστε να είναι εύκολη και άμεση η διαδικασία ελέγχου της γνησιότητητάς της.

Σημειώνεται πως η βεβαίωση εκδίδεται από το Μητρώο Εμβολιασμών της ΗΔΙΚΑ και παράγεται από τον μηχανισμό εγγράφων του ΕΔΥΤΕ. Επιπλέον, από τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου θα δοθεί η δυνατότητα έκδοσης της βεβαίωσης και μέσω των ΚΕΠ.

Πηγή: politisonline.com