Η Ουκρανία απηύθυνε στην κυβέρνηση της Γερμανίας επίσημο αίτημα για την παράδοση πυραύλων κρουζ αέρος-εδάφους, τύπου Taurus, με βεληνεκές τουλάχιστον 500 χιλιομέτρων, σύμφωνα με σημερινή δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας στο AFP.

Αιτημα στο Βερολίνο από Ουκρανία για πυραύλους Κρουζ

Παραλάβαμε αίτημα από την ουκρανική πλευρά τις τελευταίες μέρες, πρόσθεσε η εκπρόσωπος, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με ποσότητες. Δεν είναι γνωστό αν το Βερολίνο θα δεχθεί ή όχι το αίτημα, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Η γερμανική κυβέρνηση αύξησε σημαντικά τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο τους τελευταίους μήνες, αλλά εμφανίζεται μέχρι στιγμής επιφυλακτική στο θέμα των πυραύλων κρουζ ή σε μια υποστήριξη στην ουκρανική πολεμική αεροπορία, για να τη βοηθήσει για παράδειγμα όσον αφορά την παράδοση μαχητικών F-16.

Οι Taurus είναι πύραυλοι κρουζ αέρος-εδάφους, που μεταφέρονται από μαχητικά και κατασκευάζονται από την ομώνυμη γερμανοσουηδική εταιρεία. Λόγω του βεληνεκούς τους, θα είναι σε θέση να πλήξουν στόχους που βρίσκονται πολύ μακριά πίσω από την σημερινή γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία.

Η Βρετανία, ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του Κιέβου, ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να παραδώσει πυραύλους κρουζ Storm Shadow στην Ουκρανία, με την ανακοίνωσή της αυτή να την καθιστά την πρώτη χώρα που θα παραδώσει αυτού του είδους όπλο μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται την ώρα που το Κίεβο προετοιμάζει εδώ και μήνες αντεπίθεση με στόχο να απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα από τις περιοχές που έχουν θέσει υπό την κατοχή τους στην Ουκρανία.

Πηγή: politisonline.com