Η Ελλάδα μπορεί να παρουσίασε κάποια οικονομική ανάρρωση, ωστόσο η ευημερία του λαού της παραμένει αμφίβολη, όπως υποστηρίζει ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς σε μια αποκλειστική συνέντευξή του. Ο Στίγκλιτς αναφέρεται επίσης στη δεινή κατάσταση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και αναλύει πώς οι προϋποθέσεις που επέβαλε η τρόικα το 2015 αφαίρεσαν τη δημοκρατία της χώρας, επιβάλλοντας σκληρές πολιτικές που επιδείνωσαν την κοινωνική κατάσταση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα που αναγνωρίζεται ως η γενέτειρα της δημοκρατίας, δυστυχώς, δεν είναι πρότυπο τα τελευταία χρόνια. Παρά τις προσπάθειες για αγώνα και ανάπτυξη, ο δείκτης τιμών δείχνει ότι η κατάσταση των απλών πολιτών δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά, με όρους ποιότητας ζωής, υπηρεσιών υγείας και δημόσιων υπηρεσιών.
Αναλύοντας τις παγκόσμιες προκλήσεις, ο Στίγκλιτς αναφέρεται στον ψυχρό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ πιέζουν την Ευρώπη να συμμετάσχει στη στρατηγική τους έναντι της Κίνας, γεγονός που δύναται να προκαλέσει εντάσεις. Με τον Τραμπ στην εξουσία, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα υιοθετήσουν πιο συγκρουσιακή στάση και δεν θα επιδιώξουν διπλωματικές λύσεις, κάτι που μπορεί να είναι επιβλαβές για τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Στίγκλιτς επισημαίνει επίσης τους κινδύνους που προκύπτουν από τις αμερικανικές εκλογές και την αβεβαιότητα που προκαλούν αυτές για την παγκόσμια οικονομία, όπως η πιθανότητα εμπορικού πολέμου. Αναφορικά με την Κίνα, προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να διασφαλίσουν στρατιωτικά την Ταϊβάν, εφόσον η Κίνα θελήσει να την καταλάβει, εξαιτίας της μεγάλης αλληλεξάρτησης των χωρών.
Στο μεταξύ, η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει πολλαπλούς κινδύνους σε μια αβέβαιη γεωπολιτική σκακιέρα, πρέπει να ανακάμψει και να διεκδικήσει τη θέση της, παρά τις δυσκολίες των προηγούμενων ετών. Ωστόσο, οι προοπτικές φαίνονται ομιχλώδεις και η αύξηση του ΑΕΠ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση διαβίωσης του ελληνικού λαού.
Πηγή: tanea.gr