Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) προχώρησε στην πρώτη επίσημη συντηρητική εκτίμηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα. Έτσι, σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση για το 2023, η ΕΔΕΥΕΠ παρέχει προκαταρκτικά στοιχεία σχετικά με τα αποθέματα φυσικού αερίου στα θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης και του Ιονίου. Η εκτίμηση για τα δυνητικά αποθέματα στις περιοχές αυτές, όπου δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί εξερευνητικές γεωτρήσεις, είναι 24 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (trillion cubic feet), ή 680 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου.
Επιπλέον, η ΕΔΕΥΕΠ αναφέρει ότι οι περιοχές που επικεντρώνεται το ενδιαφέρον περιλαμβάνουν το μπλοκ του Πρίνου, που βρίσκεται σε φάση παραγωγής, και το Κατάκολο, που είναι σε φάση ανάπτυξης. Ξεχωρίζουν επίσης έξι ακόμα περιοχές που βρίσκονται σε φάση έρευνας, με τις τρεις να είναι θαλάσσιες στο Ιόνιο Πέλαγος και δύο στη θάλασσα γύρω από την Κρήτη.
Η εταιρεία κλείνει το 2023 με έσοδα που ανέρχονται σε 3.063.571 ευρώ, αυξημένα σε σύγκριση με 2.118.061 ευρώ το 2022. Τα έσοδα αυτά προέρχονται κυρίως από συμφωνίες έρευνας και παραγωγής, τόσο με την ExxonMobil όσο και με άλλους επενδυτές. Συνολικά, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 850.911 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 389,51% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σημαντική είναι και η αναφορά της ΕΔΕΥΕΠ για τη διαχείριση και ανάλυση των σεισμικών δεδομένων. Το 2023 ήταν χρόνος προετοιμασίας για ενδεχόμενες ερευνητικές γεωτρήσεις, που αναμένονται να ληφθούν μέσα στο 2024. Τα σύγχρονα περιβαλλοντικά πρότυπα που τηρούνται κατά τις σεισμικές έρευνες είναι επίσης αξιοσημείωτα, καθώς επιδιώκεται η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα στην Ελλάδα είναι συγκρίσιμες με το κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των μεγαλύτερων ανακαλύψεων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αν οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ επιβεβαιωθούν από τις ερευνητικές γεωτρήσεις, τότε μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ελληνική οικονομία.
Η ΕΔΕΥΕΠ επίσης επεκτείνει τη δραστηριότητά της σε τομείς όπως η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων και η δέσμευση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα (CCS). Με αυτόν τον τρόπο, προκύπτουν νέες δυνατότητες για τη στήριξη των τοπικών οικονομιών και τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.
Πηγή: tanea.gr