Ο Τζο Μπάιντεν γεννήθηκε το 1942 στην πόλη Ραστ Μπελτ του Σκράντον στην Πενσιλβανία. O πατέρας του, Τζόζεφ, ήταν ένας πωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, του οποίου η περιουσία είχε πολλές διακυμάνσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ήταν ο μεγαλύτερος από τα τέσσερα αδέλφια μιας ιρλανδικής καθολικής οικογένειας και που αντιμετώπισε κατά καιρούς πολλές οικονομικές δυσκολίες.

Παρά το τραύλισμά του, για το οποίο κάποια στιγμή δέχθηκε bullying, ο Τζο Μπάιντεν, κατάφερε να αντεπεξέλθει και να γίνει δημοφιλής στο σχολείο του, ενώ εξελέγη πρόεδρος της τάξης αρκετές χρονιές, προτού η αθλητική του επιτυχία τον οδηγήσει στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, όπου έπαιξε ποδόσφαιρο.

Τελικά αποφοίτησε με πτυχίο στην πολιτική επιστήμη. Έναν χρόνο μετά την αποφοίτησή του το 1965, ο Μπάιντεν γνώρισε την πρώτη του σύζυγο Νίλια Χάντερ στις Μπαχάμες, όσο βρισκόταν σε διακοπές. Παντρεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα και απέκτησαν τρία παιδιά. Ωστόσο, οι προσωπικές δυσκολίες δεν άργησαν παρά τις επιτυχίες στην επαγγελματική του ζωή και την καριέρα που έχτιζε στην πολιτική.

Η σύζυγός του, Νίλια, και η ενός έτους κόρη τους, Ναόμι, σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα, όταν είχαν βγει για τις χριστουγεννιάτικες αγορές στο Ντέλαγουερ. Τα άλλα δύο του παιδιά ήταν οι μόνοι επιζώντες, με ένα σπασμένο πόδι και ένα μικρό κάταγμα στο κρανίο αντίστοιχα, αλλά η σύζυγός του Νίλια και η Ναόμι σκοτώθηκαν.

Ο Μπάιντεν σκέφτηκε ακόμη και να παραιτηθεί προκειμένου να φροντίσει τα δύο μικρά παιδιά του. Ήταν τέτοιο το σοκ που είχε σκεφτεί ακόμη και την αυτοκτονία τις πρώτες ημέρες μετά την τραγωδία, αλλά αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να εγκαταλείψει τους δύο γιους του.

Όπως είπε: «Το σκέφτηκα, αλλά δεν το έκανα. Είχα σκεφτεί πώς θα ήταν απλώς να πάω στη γέφυρα και να πηδήξω και να τελειώνω για πάντα». Λίγες μέρες αργότερα ορκίστηκε στο Κογκρέσο, την ώρα που οι δύο γιοι του ήταν στο νοσοκομείο.  «Αισθάνομαι ότι θα έπρεπε να έχω δίπλα τα παιδιά μου» είχε πει τότε στους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press της εποχής εκείνης.

Ο Τζο Μπάιντεν συνέχισε να εργάζεται, και λίγα χρόνια αργότερα γνώρισε τη δεύτερη σύζυγό του, Τζιλ Τζέικομπς, σε ένα τυφλό ραντεβού. Παντρεύτηκαν και απέκτησαν μια κόρη μαζί, την Άσλεϊ, το 1981.

Το 2015, ο γιος του, ο 46χρονος Μπο Μπάιντεν που είχε διατελέσει πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης στο Ντέλαγουερ για οχτώ χρόνια ,πέθανε. Είχε υπηρετήσει για έναν χρόνο στο Ιράκ, με βαθμό λοχαγού. Είχε υποβληθεί σε μια χειρουργική επέμβαση σε ένα ιατρικό κέντρο που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση του καρκίνου στο Τέξας, ωστόσο τελικά έχασε την μάχη.

Την ίδια ώρα, το όνομα του δεύτερου γιου του υποψήφιου των Δημοκρατικών, δικηγόρου Χάντερ Μπάιντερ, τα τελευταία χρόνια έχει εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα με τον 50χρονο Χάντερ να έχει να αντιμετωπίσει και προβλήματα εθισμού σε ναρκωτικά και αλκοόλ.

Ο Τζο Μπάιντεν που έχει αποδείξει πως στη ζωή ξέρει να μάχεται και να βγαίνει καλύτερος ως χαρακτήρας, ακόμη και μέσα από τραγωδίες,  είναι πλέον ο 46ος εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ και όπως έχει τονίσει και υποσχεθεί, εξελέγη ως Δημοκρατικός, αλλά θα κυβερνήσει ως Αμερικανός.

Πηγή: politisonline.com