Συνολικά 840 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η κυβέρνηση μέσα από τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του Ιανουαρίου για το ηλεκτρικό ρεύμα με εφαρμογή από 1η του μήνα, την ημέρα που θα τεθούν σε ισχύ και οι νέες χρεώσεις των παρόχων ενέργειας.

Μάλιστα, η διαφορά στις χρεώσεις μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου ανέρχεται σχεδόν στο 29%. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε και το Cnn.gr, τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν από τους ιδιώτες προμηθευτές κυμαίνονται από περίπου 36 λεπτά/KWh συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης συνέπειας, μέχρι και περίπου 52 λεπτά/KwH με τις περισσότερες εταιρίες να διαμορφώνουν τα τιμολόγια τους γύρω στα 46 λεπτά/KWh.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πρωί της Παρασκευής, το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε τις νέες κλιμακωτές επιδοτήσεις στο ρεύμα, διατηρώντας την προτεραιότητα της «εξοικονόμησης», καθώς επιβραβεύονται όσοι καταφέρουν να μειώσουν την κατανάλωση τους.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων που διατίθενται και αυτό τον μήνα, προέρχονται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τα έσοδα από τις δημοπρασίες των αερίων του θερμοκηπίου.

Παραδείγματα λογαριασμών

Σημειώνεται πως η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

1. Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400 kwh/μήνα θα πλήρωνε 199 ευρώ χωρίς την επιδότηση και τελικά με την επιδότηση θα πληρώσει 67 ευρώ.

2. Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700 kwh/μήνα θα πλήρωνε 349 ευρώ χωρίς την επιδότηση και τελικά με την επιδότηση θα πληρώσει 128 ευρώ. Ενώ αν εξοικονομήσει και 15% στην κατανάλωση του θα πληρώσει 118 ευρώ.

3. Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 kwh/μήνα θα πλήρωνε 598 ευρώ χωρίς την επιδότηση και τελικά με την επιδότηση θα πληρώσει 255 ευρώ. Ενώ αν εξοικονομήσει και 15% στην κατανάλωση του θα πληρώσει 220 ευρώ.

Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών

Τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών μεταξύ των προσφερόμενων τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει η διαδικτυακή εφαρμογή «Energy Cost» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν, να συγκρίνουν και να ενημερώνονται για τις τιμές που ισχύουν στην αγορά και να βρουν τον οικονομικότερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.

Δείτε εδώ το «Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Πηγή: politisonline.com