Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, φαίνεται ότι μεταδίδεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τα μέχρι τώρα γνωστά στελέχη του κορωνοϊού, κάτι που ενδέχεται να δικαιολογεί την αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα.

«Πιστεύουμε, και όλα τα στοιχεία δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, ότι αυτή η παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τούλιο ντε Ολιβέιρα, ο διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου KRISP, το οποίο συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Κουαζούλου-Νατάλ.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο η ομάδα του ντε Ολιβέιρα έχει μελετήσει την αλληλουχία του ιού σε εκατοντάδες δείγματα απ’ όλη τη χώρα. Παρατήρησαν ότι τους τελευταίους δύο μήνες «μια ιδιαίτερη παραλλαγή κυριαρχεί στα αποτελέσματα». Η συγκεκριμένη μετάλλαξη  είναι παρόμοια με εκείνη που εντοπίστηκε στη Μ. Βρετανία.

Χονδρικά, «το 80-90% των δειγμάτων που ελήφθησαν μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου παρουσιάζουν αυτή τη μετάλλαξη», επεσήμανε ο ντε Ολιβέιρα. «Δεν έχουμε ξαναδεί να κυριαρχεί κατ’ αυτόν τον τρόπο μία γενετική γραμμή» ούτε «να εξαπλώνεται τόσο γρήγορα», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι «κανονικά» κυκλοφορούν ταυτόχρονα 20-30 παραλλαγές του ιού.

Η νέα παραλλαγή του ιού πιθανότατα εμφανίστηκε στην περιοχή Νέλσον Μαντέλα Μπέι

«Αυτό που γνωρίζουμε για αυτή τη νέα παραλλαγή που ονομάστηκε 501.V2, είναι ότι πιθανότατα εμφανίστηκε στην περιοχή του Νέλσον Μαντέλα Μπέι», κοντά στο Πορτ Ελίζαμπεθ. Κατόπιν εξαπλώθηκε προς το Κέιπ Τάουν, την πιο τουριστική περιοχή της χώρας, στα δυτικά, αλλά και προς τα βόρεια, στην περιοχή του Ντέρμπαν.

Και στη Μ. Βρετανία «ταξίδεψε» το νέο στέλεχος

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα η Βρετανία ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν στη χώρα δύο κρούσματα αυτής της «πολύ ανησυχητικής» μετάλλαξης και ότι επιβάλλει «αμέσως» ταξιδιωτικούς περιορισμούς με τη Νότια Αφρική. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτή η μετάλλαξη είναι πιο επιθετική όσον αφορά τη μεταδοτικότητα σε σχέση με την προηγούμενη.

Πηγή: politisonline.com