Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε ένα πολύτιμο ρωσικό τεθωρακισμένο όχημα BMP-T, γνωστό και ως «Terminator», στο Λουχάνσκ.

Ο Σερχίι Χαϊντάι, κυβερνήτης της περιοχής Luhansk, μοιράστηκε στο κανάλι του στο Telegram αρκετές αεροφωτογραφίες που δείχνουν το όχημα να ανατινάζεται και να καταστρέφεται. Ανέφερε ότι οι Ρώσοι προπαγανδιστές είχαν καυχηθεί πως το όχημα είναι «ανίκητο» και αδύνατο να καταστραφεί, και μοιράστηκε ένα βίντεο από τη ρωσική κρατική τηλεόραση που δείχνει το όχημα στο δάσος κοντά στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Κρεμίννα στο Λουχάνσκ.

«Τόσα πολλά όμορφα λόγια για το ότι το όχημα είναι σχεδόν αδύνατο να καταστραφεί….σχεδόν», έγραψε ο Χαϊντάι στο Telegram.

Σχετικά βίντεο αναρτήθηκαν και στο Twitter

Οι ιδιότητες του Terminator

Το “erminator σχεδιάστηκε για να υποστηρίζει άλλες μονάδες τεθωρακισμένων και πεζικού και μπορεί να επιλέξει τρεις διαφορετικούς στόχους ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας τους τέσσερις χειριστές όπλων του.

Τα όπλα του περιλαμβάνουν δίδυμα πυροβόλα 30 mm, τέσσερις υπερηχητικούς αντιαρματικούς πυραύλους Ataka με βεληνεκές σχεδόν τέσσερα μίλια, δύο εκτοξευτές χειροβομβίδων AG-17D και ένα ομοαξονικό πολυβόλο PKTM των 7,62 mm.

Το όχημα σχεδιάστηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και κατασκευάζεται από τη ρωσική εταιρεία Uralvagonzavod, τον κορυφαίο παραγωγό αρμάτων μάχης του ρωσικού στρατού. Ο ρωσικός στρατός αγόρασε μόνο 10 από τα οχήματα το 2017.

Αν και εντυπωσιακό στη σχεδίασή του, είχε επικριθεί στο παρελθόν ότι έχει περισσότερο στυλ παρά ουσία.

Ο δημοσιογράφος του Forbes, Ντέιβιντ Αξ, σημείωσε ότι η απώλεια ενός από τα οχήματα θα ήταν ντροπή για τη Ρωσία, καθώς είναι τα αγαπημένα των μέσων ενημέρωσης, μέσα ενημέρωσης που συχνά επισημαίνονται ως απόδειξη της ικανότητας της Ρωσίας να εξακολουθεί να παράγει οπλικά συστήματα αιχμής. Ο ίδιος ο Πούτιν τα έχει «παινέψει» πολλές φορές.

Πηγή: politisonline.com