Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Πολωνίας αναφέρουν πως πραγματοποιούν ελέγχους στην κατάσταση των  καταφυγίων σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί βομβαρδισμούς και καταρτίζουν έναν κατάλογο απογραφής, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών της χώρας Μάτσεϊ Βοβσίκ.

Παρότι η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ενώ η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι η συμμετοχή της στη Συμμαχία εγγυάται την ασφάλειά τους από ρωσική επίθεση, τα γεγονότα στη γειτονική Ουκρανία έχουν φέρει στο επίκεντρο την ανάγκη η χώρα να προετοιμαστεί για την πιθανότητα μιας πυραυλικής επίθεσης.

«Έχουμε 62.000 τέτοιες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Βοβσίκ στον τηλεοπτικό σταθμό Polsat News. «Οι πυροσβέστες ελέγχουν την κατάσταση των εγκαταστάσεων αυτών, αν είναι εξοπλισμένες και αν είναι κατάλληλες για χρήση. Αν όχι, θα λάβουμε μέτρα για την προσαρμογή τους», συμπλήρωσε.

Ο Πολωνός αξιωματούχος είπε πως η χώρα δεν απειλείται, αλλά προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο. «Πρόκειται για δραστηριότητες ρουτίνας», είπε και συμπλήρωσε πως «αυτή η ενέργεια σχεδιάστηκε πριν από καιρό». Η διαδικασία ελέγχου στα καταφύγια θα διαρκέσει δύο μήνες.

Παράλληλα, οι Πολωνοί πολίτες που βρίσκονται στη Λευκορωσία θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η Βαρσοβία, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών γίνονται ολοένα και πιο τεταμένες εν μέρει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Συνιστούμε στους Πολωνούς πολίτες που μένουν στο έδαφος της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας να εγκαταλείψουν το έδαφός της με τα διαθέσιμα εμπορικά και ιδιωτικά μέσα», ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε ταξιδιωτική της οδηγία που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της.

Πηγή: politisonline.com