Οικονομική στήριξη ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από τους διεθνείς δωρητές, καθώς αυτό θα βοηθήσει ώστε να τερματιστεί γρηγορότερα ο καταστροφικός πόλεμος, με τη Γαλλία να ανακοινώνει με τη σειρά της πως θα ενισχύσει με νέο στρατιωτικό πακέτο τις ουκρανικές δυνάμεις. 

Όπως ανέφερε ο Ζελένσκι, θα χρειαστούν 38 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλυφθεί το εκτιμώμενο έλλειμμα στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. «Όση περισσότερη βοήθεια λάβει τώρα η Ουκρανία, τόσο γρηγορότερα θα τελειώσουμε τον πόλεμο με τη Ρωσία και θα διασφαλίσουμε ότι ένας τόσο βάναυσος πόλεμος δεν θα επεκταθεί σε άλλες χώρες», είπε.

Την τοποθέτηση αυτή πραγματοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος σε φόρουμ, μιλώντας διαδικτυακά, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η χώρα του χρειάζεται 17 δισ. δολάρια για να ανοικοδομήσει τα κατεστραμμένα σπίτια, τα σχολεία και τις κρίσιμες υποδομές, 2 δισ. σε στοχευμένες πιστώσεις, για να αποκαταστήσει τις υποδομές του ηλεκτρικού δικτύου και τουλάχιστον 5 δισ. για την αγορά φυσικού αερίου και άνθρακα. Πρόσθεσε επίσης πως η χώρα του θα επιδιώξει να ενταχθεί σε ένα δανειακό πρόγραμμα του ΔΝΤ, ύψους έως και 20 δισ. δολαρίων.

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από τη Γαλλία

Όπως προανήγγειλε απόψε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, η Γαλλία θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας με νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

«Θα στείλουμε ραντάρ και πυραύλους για αντιαεροπορική άμυνα, προκειμένου να προστατεύσουμε τους Ουκρανούς από επιθέσεις, ιδιαίτερα από επιθέσεις με drones», δήλωσε.

Ακόμη υπογράμμισε πως εξετάζεται η παράδοση επιπλέον αυτοκινούμενων πυροβόλων CAESAR. «Έχουμε ήδη παραδώσει 18» από την έναρξη του πολέμου, «εργαζόμαστε για την παράδοση άλλων έξι, σε συνεργασία με τη Δανία», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται πως έπειτα από το πρόσφατο μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε από τους συμμάχους να ενισχύσουν την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας του.

Πηγή: politisonline.com