Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εξομολογήθηκε σε δημοσιογράφο ότι προτιμά -και από ό,τι φαίνεται θαυμάζει- τους «σκληρούς ηγέτες», όπως είναι και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα παραπάνω αναφέρονται στο ηχητικό βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ, του δημοσιογράφου που αποκάλυψε το σκάνδαλο του Γουότεργκειτ, μαζί με τον Καρλ Μπέρνστιν.

Το CNN σημειώνει πως το βιβλίο περιλαμβάνει 20 συνεντεύξεις που πήρε ο δημοσιογράφος από τον πρώην πρόεδρο από το 2016 ως το 2020. Ο Τραμπ μιλά μεταξύ άλλων για την προεδρία του, τις σχέσεις του με άλλους ηγέτες όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο.

«Τα πάω πολύ καλά με τον Ερντογάν, ακόμη και αν δεν θα έπρεπε γιατί όλοι λένε ότι είναι απαίσιος τύπος. Ξέρεις όμως, σε εμένα μου βγαίνει σε καλό αυτό», είπε στον δημοσιογράφο σε συνομιλία τους το 2020. Παράλληλα, υποστήριξε πως «όσο πιο σκληροί και κακοί είναι οι ηγέτες, τόσο καλύτερα τα πάω μαζί τους. Ίσως δεν είναι κακό».

Αίσθηση προκαλεί πάντως πως ο Τραμπ «ενθουσιάστηκε» και από τον Κιμ Γιονγκ Ουν, με τους δύο άνδρες να έχουν μια «περίεργη χημεία» αφού εκτόξευαν απειλές ο ένας έναντι του άλλου.

«Είναι η οξυμμένη ρητορική κατά του Κιμ ένας τρόπος για να οδηγηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;», είχε ρωτήσει το 2019 ο δημοσιογράφος τον Τραμπ. «Όχι, όχι, ποιος ξέρει; Είναι από ένστικτο, ας πούμε από ένστικτο, ήταν όμως πολύ σκληρή ρητορική, η σκληρότερη», απάντησε ο Τραμπ, όπως αναφέρει το CNN.

Στη συνέχεια ο Τραμπ ζήτησε από τους βοηθούς τους να δείξουν τις φωτογραφίες του με τον Κιμ πάνω στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Κορέας. «Πολύ κουλ, ε;», είπε όλο καμάρι στον Γούντγουορντ γιατί είχε διασχίσει τη λευκή γραμμή που χωρίζει τις δύο χώρες. Επίσης, έδειξε στο δημοσιογράφο και τις επιστολές που του έστειλε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, οι οποίες ήταν μάλιστα η αρχή για τα απόρρητα «ενθύμια» που πήρε από τον Λευκό Οίκο. «Και μην πεις ότι σου τις έδωσα, εντάξει;», σχολίασε ο Τραμπ.

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας των ΗΠΑ αναφέρθηκε και σε ένα εξαιρετικά ικανό πυρηνικό οπλικό σύστημα, πιθανόν άγνωστο ως σήμερα. Ο Τραμπ, όπως λέει ο Γούντγουορντ, αναφερόταν με εντελώς απερίσκετο τρόπο σε απόρρητα «που ούτε ο Πούτιν ούτε ο Σι Τζινπίνγκ έχουν ξανακούσει».

Στην αποτίμησή του ο δημιουργός του βιβλίου, γράφει για τον Τραμπ ότι είναι «ωμός, χυδαιολόγος, διχαστικός, πολλές φορές εκδικητικός αλλά και διασκεδαστικός, αστείος, προσπαθούσε να με κερδίσει και να μου πουλήσει την προεδρία». Παλαιότερα ο ίδιος θεωρούσε τον Τραμπ «λάθος άνθρωπο» για αυτή τη θέση, πλέον όμως τον θεωρεί «επικίνδυνο για τη δημοκρατία».

Πηγή: politisonline.com