Μείον 13 δισ δολάρια βρέθηκε μέσα σε μια μέρα, ο Έλον Μασκ μετά την επεισοδιακή απόπειρα εκτόξευσης του θηριώδους πυραύλου της εταιρείας του, SpaceX.

Η απρόσμενη έκρηξη του πανάκριβου σκάφους, όμως δεν ήταν η μόνη οικονομική ζημιά που υπέστη ο Μασκ, χθες, ενώ όλα τα βλέμματα του κόσμου ήταν στραμμένα στην ζωντανή μετάδοση της SpaceX, για την πολυαναμενόμενη εκτόξευση.

Ο πλούτος του μεγιστάνα της Tesla, του Twitter και της SpaceX μειώθηκε δραματικά κατά 13 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μόλις 24 ώρες, αφού ο επιχειρηματίας υπέστη μια σειρά από οικονομικά πλήγματα.

Η «διαστημική» αποτυχία του Μασκ επεκτάθηκε και στην πρόσφατη εξαγορά του Twitter, καθώς προκάλεσε αντιδράσεις, μεταξύ άλλων, φέρνοντας τα επί πληρωμή με συνδρομή μπλε εικονίδια επιβεβαίωσης αυθεντικότητας του κάθε λογαριασμού.

Η επί πληρωμή δυνατότητα πιστοποίησης λογαριασμών θα μπορούσε να τονώσει τα έσοδα της εταιρίας, που αντιμετωπίζει ζητήματα με χρέη, αλλά αρκετοί διάσημοι αρνούνται να προχωρήσουν σε πιστοποίηση του λογαριασμού τους σε ένδειξη διαφωνίας προς την νέα πολιτική του Twitter επί εποχής Μασκ.

Η κατακόρυφη πτώση της καθαρής αξίας του δισεκατομμυριούχου επλήγη περισσότερο, ωστόσο, από τις κακές αποδόσεις της Tesla, επισημαίνει η Daily Mail.

Την ίδια ημέρα που η εντυπωσιακή εκτόξευση πυραύλου του ιδρυτή της SpaceX κατέληξε σε μια καταστροφική πύρινη σφαίρα, η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων του, η Tesla, ανακοίνωσε απογοητευτικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, με τις μετοχές να πέφτουν κατά 9,75% και τα κέρδη να κατακρημνίζονται πάνω από 20%.

Ο Μασκ προκάλεσε την ανησυχία των αναλυτών όταν συζήτησε τις κακές καταθέσεις, οι οποίες είδαν την εταιρεία να κερδίζει καθαρά κέρδη ύψους 2,51 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2023, μια μείωση 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Παρά την καταστροφική του ημέρα ωστόσο, ο Μασκ εξακολουθεί να έχει περιουσία με καθαρή αξία που ανέρχεται σε 164 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaire Index. Η περιουσία του τον κατατάσσει στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας λίστας των πλουσίων, μόνο πίσω από τον Γάλλο μεγιστάνα Μπερνάρ Αρνό.

Ευχαριστημένος παρά την αποτυχία του Starship ο Μασκ

Σύμφωνα με ένα εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είδε το πρακτορείο, ο Μασκ είπε στους υπαλλήλους της SpaceX ότι είναι αισιόδοξος για το εγχείρημα, παρά το γεγονός ότι ο πύραυλός του πήρε κυριολεκτικά φωτιά, λίγα λεπτά μόλις μετά την εκτόξευσή του.

Ο μεγαλύτερος πύραυλος που έχει απογειωθεί ποτέ, το μεγαθήριο των 120 μέτρων αποτελούνταν από έναν εκτοξευτή Super Heavy και το σκάφος Starship το οποίο ανέπτυξε η εταιρεία SpaceX για ταξίδια προς τη Σελήνη και τον Άρη.

Αλλά μόλις τέσσερα λεπτά μετά την απογείωση στις 9:33 ώρα Ελλάδας, ο πύραυλος εξερράγη δραματικά, τερματίζοντας απότομα την πρώτη του εκτόξευση σε τροχιά.

Η Space X υποστήριξε ότι ενεργοποίησε σκόπιμα το σύστημα τερματισμού πτήσης για να εξαλείψει τον πύραυλο, αφού το σκάφος Super Heavy δεν κατάφερε να διαχωριστεί, γεγονός που άρχισε να προκαλεί μια ανεξέλεγκτη περιστροφή θανάτου πριν εκραγεί.

Παρά τη μη ιδανική οπτική της έκρηξης του πυραύλου καθώς χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούσαν από το έδαφος στο νότιο Τέξας, η NASA, ο Μασκ και η SpaceX χαιρέτισαν την εκτόξευση ως επιτυχία, αφού πέτυχαν τον κύριο στόχο τους να σηκώσουν το διαστημόπλοιο από την εξέδρα εκτόξευσης.

Ο Μασκ ετοιμάζεται για την επόμενη απόπειρα εκτόξευσης σε λίγους μήνες από τώρα, αλλά αρχίζουν να μαζεύονται αρκετές ζημιές που μπορούν να πλήξουν οικονομικά ακόμα και τον ζάμπλουτο επιχειρηματία.

Πηγή: politisonline.com