Ο  Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, πραγματοποίησε δηλώσεις σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, με τον ίδιο να δηλώνει πως η συμφωνία θα «απομακρύνει» την πιθανότητα μιας νέας ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και του εβραϊκού κράτους.

«Η συμφωνία αυτή απομακρύνει την πιθανότητα ενόπλων συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ δεν φοβάται τη Χεζμπολάχ (…) αλλά εάν είναι δυνατόν να αποτραπεί ένας πόλεμος, είναι ευθύνη της κυβέρνησης να το πράξει», υποστήριξε ο Λαπίντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιερουσαλήμ.

Να εγκριθεί άμεσα η συμφωνία θέλουν κορυφαίοι Ισραηλινοί υπουργοί, με τους ίδιους να επισημαίνουν σήμερα πως η συμφωνία για τη θαλάσσια οριοθέτηση με τον Λίβανο, θα πρέπει να λάβει γρήγορα το πράσινο φως, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα υπάρξει κοινοβουλευτική εξέταση.

«Είναι σημαντικό και επείγον να επιτευχθεί θαλάσσια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου αμέσως. Οι αρμόδιοι υπουργοί για την ασφάλεια εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση να προχωρήσει με τις διαδικασίες έγκρισης της συμφωνίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η συμφωνία δημιουργεί μια νέα εξίσωση ασφαλείας όσον αφορά τη θάλασσα και τα στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία του Ισραήλ. Έχει τη δυναμική να μειώσει την επιρροή του Ιράν στο Λίβανο», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ.

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, δήλωσε ότι η ισχυρή ένοπλη οργάνωσή του, που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή του Λιβάνου, θα υποστηρίξει τη συμφωνία, εάν αυτή εγκριθεί επίσημα από την κυβέρνηση του Λιβάνού.

Πηγή: politisonline.com