Η κυβέρνηση της Κίνας καλείται να δώσει εξηγήσεις σε σχέση με την πηγή προέλευσης του νέου κορωνοϊού, μετά τις νέες καταγγελίες για το εργαστήριο Ιολογίας της Ουχάν από τις αμερικανικές Αρχές.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι ερευνητές στο συγκεκριμένο εργαστήριο της Ουχάν νόσησαν με συμπτώματα παρόμοια με του Covid-19 το φθινόπωρο του περασμένου χρόνου, εβδομάδες προτού σημάνει συναγερμός για την επιδημία που σάρωνε την κινεζική μεγαλούπολη.

Ο ίδιος υποστήριξε παράλληλα ότι οι Κινέζοι επιστήμονες πειραματίζονταν μ’ έναν κορωνοϊό νυχτερίδας παρόμοιο με εκείνον που προκαλεί τον Covid-19 κι ότι εργάζονταν πάνω σε απόρρητα στρατιωτικά πρότζεκτ. Οι νέες καταγγελίες της αμερικανικής κυβέρνησης διατυπώνονται την ώρα που εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ ερευνούν την πηγή προέλευσης της πανδημίας στην Ουχάν υπό το άγρυπνο βλέμμα των κινεζικών Αρχών και δεν σχεδιάζουν να επισκεφθούν το Ινστιτούτο Ιολογίας.

Μ. Πομπέο: Το Πεκίνο κρατά απόρρητες ζωτικές πληροφορίες

«Το Πεκίνο συνεχίζει να κρατά απόρρητες ζωτικές πληροφορίες, που χρειάζονται οι επιστήμονες για να προστατέψει την υφήλιο από αυτόν τον φονικό ιό και τον επόμενο», δήλωσε ο Πομπέο. Το συγκεκριμένο εργαστήριο στην Ουχάν ήταν ένα από τα πέντε στον πλανήτη που διεξήγαγαν αμφιλεγόμενες έρευνες με την τεχνητή επιτάχυνση της εξέλιξης ιών και σε ορισμένες περιπτώσεις με την ενίσχυση της ικανότητάς του να μολύνουν ανθρώπους.

Σύμφωνα με τη Mail on Sunday, οι επιστήμονες πειραματίζονταν με κορωνοϊούς από νυχτερίδες, που ζουν σε σπηλιές περίπου 1.600 χλμ. μακριά, τις ίδιες σπηλιές απ’ όπου εικάζεται ότι μπορεί να προήλθε ο SARS-CoV-2. Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποίησαν μια μέθοδο κλωνοποίησης που δεν αφήνει ίχνη εργαστηριακής επεξεργασίας.

Καταστροφικό ατύχημα μέσω ασταθών πρωτοκόλλων ασφαλείας

Παράλληλα, ο παραιτηθείς αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, Μάθιου Πότινγκερ, υποστήριξε πρόσφατα ότι «η πιο αξιόπιστη» θεωρία για την πηγή του κορωνοϊού είναι ότι διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο, πιθανότατα από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν. Πολλοί επιφανείς επιστήμονες θεωρούν ότι υπήρξε μια μεταπήδηση του ιού από ζώα σε ανθρώπους. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν μιλά για εσκεμμένη διαρροή του κορωνοϊού, αλλά για ένα καταστροφικό ατύχημα μέσω ασταθών πρωτοκόλλων ασφαλείας αναφορικά με τα αμφιλεγόμενα πειράματα.

Τι αποκαλύπτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ουχάν

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε ότι δίνει νέες πληροφορίες στη δημοσιότητα για το κινεζικό εργαστήριο, υπογραμμίζοντας την πεποίθηση ότι «αρκετοί ερευνητές μέσα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν νόσησαν το φθινόπωρο του 2019, πριν ταυτοποιηθεί το πρώτο κρούσμα της επιδημίας, με συμπτώματα σύμφωνα τόσο με την Covid-19 όσο και με κοινές εποχικές ασθένειες. Κι αυτό εγείρει ερωτηματικά για την αξιοπιστία του δημόσιου ισχυρισμού του ανώτερου ερευνητή του εργαστηρίου περί “μηδενικής μόλυνσης” μεταξύ του προσωπικού και των εκπαιδευόμενων με ιούς SARS-CoV-2 ή SARS».

Η ίδια ανακοίνωση προσθέτει ότι το εν λόγω ινστιτούτο δεν αποκάλυψε με διαφάνεια τις έρευνες για τους κορωνοϊούς από νυχτερίδες κι ότι «συνεργάστηκε σε μυστικά πρότζεκτ με τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας» τουλάχιστον από το 2017. Παράλληλα ασκεί κριτική στο πογκρόμ διώξεων που εξαπέλυσε η Κίνα σε «γιατρούς, επιστήμονες και δημοσιογράφους, οι οποίοι προσπάθησαν να σημάνουν συναγερμό στην παγκόσμια κοινή γνώμη» κατηγορώντας το Πεκίνο ότι εξακολουθεί να αποκρύπτει ζωτικής σημασίας στοιχεία. Και καταλήγει ότι θα πληγεί η αξιοπιστία της έρευνας των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ εάν δεν εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση σε «δείγματα ιών, αρχεία εργαστηρίων και του προσωπικού τους, σε αυτόπτες μάρτυρες και πληροφοριοδότες».

Πηγή: politisonline.com