Οι ειδικοί μιλούν ανοιχτά: Βρισκόμαστε στο πικ του τρίτου κύματος και η  Αττική τα τελευταία 24ωρα συγκεντρώνει το ήμισυ σχεδόν του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν «εκτοξευτεί», όπως δυστυχώς και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ.

Χθες, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε μόνο στην Αττική 869 κρούσματα, μία ημέρα μετά τα 1.000 και πλέον κρούσματα, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας για το Λεκανοπέδιο. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πιεστική, ειδικά στα νοσοκομεία, με τον πρωθυπουργό να έχει προαναγγείλει από χθες την παράταση του lockdown.

Αναλυτικά τα κρούσματα χθες στην Αττική:

Ανατολική Αττική: 99
Βόρειος Τομέας: 106
Δυτική Αττική: 31
Δυτικός τομέας Αθηνών: 134
Κεντρικός τομέας Αθηνών: 235
Νότιος Τομέας Αθηνών: 104
Πειραιάς: 143

Στο 90%  η πληρότητα των ΜΕΘ

Με την άνοδο των κρουσμάτων, έρχεται και η αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Και η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής έχει γίνει πλέον εξαιρετικά δύσκολη. Ό

πως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, πλέον η πληρότητα στις ΜΕΘ για κορωνοϊό φτάνει το 90%, με την πίεση να είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

«Η Αττική έχει αυτή την εποχή το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, με συνέπεια να υπάρχει πίεση στο Ε.Σ.Υ. με ρεκόρ εισαγωγών στα εφημερεύοντα Νοσοκομεία. Εχθές, Τρίτη, είχαμε 168 εισαγωγές και προχθές, Δευτέρα, είχαμε 186 εισαγωγές. Και η κάλυψη των ΜΕΘ-COVID στην Αττική είναι αυτή τη στιγμή σε ποσοστό 90% – 235 ΜΕΘ από τις συνολικά 262» ανέφερε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ΣΚΑΪ, στον Ευαγγελισμό δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμη ΜΕΘ, στο Αττικόν υπάρχουν 4 διαθέσιμες κλίνες, ενώ 6 έχουν μείνει στο Σωτηρία.
Αττική: Μειώθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα

Ενα θετικό στοιχείο που προκύπτει ωστόσο είναι η μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων δείχνουν αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα μεγάλων πόλεων την εβδομάδα 15 με 21 Φεβρουαρίου, ωστόσο δείχνουν μείωση σε δύο περιοχές. Πρόκειται για την Αττική όπου η μείωση φτάνει το 16.2% και τον Βόλο όπου η μείωση φτάνει το 27.6%.

Παπαευσταθίου (ΕΚΑΒ): Μας προβληματίζει η αύξηση των εισαγωγών στην Αττική

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, έκρινε ότι η κατάσταση είναι πιεστική στην Αττική, αλλά ελεγχόμενη για την ώρα και αποκάλυψε ότι ήδη δεσμεύονται κρεβάτια από ιδιωτικές κλινικές.

«Η αύξηση στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία και όσων χρειάζονται νοσηλεία στις εντατικές μας προβληματίζουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πιεστική αλλά ελεγχόμενη».

«Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, σε λίγο διάστημα θα βρεθούμε σε κόκκινη περιοχή, καθώς ειδικά στην Αττική, τα πράγματα ζορίζουν ολοένα και περισσότερο» συνέχισε και πρόσθεσε πως ήδη δεσμεύονται νέες κλίνες από ιδιωτικές κλινικές.

«Οι ιδιωτικές κλινικές από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έχουν δεσμεύσει κλίνες non-covid. Συνεχώς παίρνουμε και περισσότερες κλίνες. Έχουμε δεσμεύσει περισσότερες από 110. Αλλά τα σχέδια περιλαμβάνουν και περαιτέρω συμπτύξεις κλινικών για να απελευθερωθεί μεγαλύτερος αριθμός για ασθενείς covid-19» επισήμανε, εξηγώντας ότι οι επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις και οι θεραπείες για τους ογκολογικούς ασθενείς γίνονται κανονικά, ενώ τα υπόλοιπα μη επείγοντα πάνε πίσω. «Πιστεύω ότι το σύστημα θα αντέξει» κατέληξε ο κ. Παπαευσταθίου.

Την άποψη ότι η κατάσταση στην Αττική ξεφεύγει από τα όρια των αντοχών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εξέφρασε και ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, κος Ανδρέας Ξανθός.

Πηγή: politisonline.com