Τους όρους που πρέπει να εκπληρωθούν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία παρουσίασε ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο μήνυμά του προς τους ηγέτες που έχουν συγκεντρωθεί στο Μπαλί της Ινδονησίας για τη σύνοδο κορυφής της G20.

«Είμαι πεισμένος πως είναι η ώρα, αυτή τη στιγμή, (ότι) ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας πρέπει και μπορεί να τερματιστεί», ότι πρέπει να «αποκατασταθεί η ειρήνη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος λίγες ώρες μετά την ενθουσιώδη υποδοχή που του επεφύλαξαν συμπατριώτες του στη Χερσώνα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε μέσω βιντεοσύνδεσης ο Ζελένσκι:

η Ρωσία θα πρέπει να επανεπιβεβαιώσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας,
να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα ουκρανικά εδάφη
και να πληρώσει αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσαν.

«Θέλω αυτός ο άδικος ρωσικός πόλεμος να τερματιστεί δίκαια και στη βάση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς Δικαίου», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίες για τη χώρα του μεταπολεμικά «αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφάλειας».

Ο Ζελένσκι πρότεινε τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για τη δημιουργίας μιας μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, μιας διάσκεψης που θα αποτρέψει μια νέα «ρωσική επιθετικότητα». «Όταν εφαρμοστούν όλα τα αντιπολεμικά μέτρα, θα πρέπει να υπογραφεί από τα μέρη ένα έγγραφο, που θα επιβεβαιώνει το τέλος του πολέμου».

H φόρμουλα της Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου

1. Ακτινοβολία και πυρηνική ασφάλεια.

2.Ασφάλεια τροφίμων.

3. Ενεργειακή ασφάλεια.

4. Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και των απελαθέντων.

5. Εφαρμογή του Χάρτη του ΟΗΕ και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της παγκόσμιας τάξης.

6. Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και παύση των εχθροπραξιών.

7. Αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

8. Αντι-οικολογική καταστροφή.

9. Αποτροπή κλιμάκωσης.

10. Διορθώνοντας το τέλος του πολέμου.

Ο Ζελένσκι ζητά παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τη «G19» – αποκλείοντας τη Ρωσία – επειδή κατέστησε σαφές ότι «δεν υπάρχουν δικαιολογίες για πυρηνικό εκβιασμό». Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν παρέστη στη σύνοδο, αλλά ήταν παρών ο υπουργός του των Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ζελένσκι τάχθηκε υπέρ της παράτασης «επ’ αόριστον» της συμφωνίας που επιτρέπει εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της χώρας του στη Μαύρη Θάλασσα, η ισχύς της οποίας εκπνέει την Παρασκευή.

«Η πρωτοβουλία μας για τις εξαγωγές σιτηρών αξίζει να παραταθεί επ’ αόριστον, ανεξαρτήτως του πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. Και πρότεινε να επεκταθεί σε δύο ακόμη ουκρανικά λιμάνια η συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν το Κίεβο και η Μόσχα με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, η οποία επέτρεψε να εξαχθούν κάπου 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών.

Πρότεινε παράλληλα να προωθηθεί ανταλλαγή «όλων» των αιχμαλώτων πολέμου της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Πηγή: politisonline.com