Το μέτρο των «μονών-ζυγών» έχει βελτιώσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες στις οδικές αρτηρίες εντός του Δακτυλίου. Ποια είναι η εικόνα στους οδικούς άξονες στα πέριξ του κέντρου της πρωτεύουσας.

Βελτιωμένες είναι οι κυκλοφοριακές συνθήκες στο κέντρο της Αθήνας μετά την επαναφορά του μέτρου του Δακτυλίου, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής.

Από τη σχετική επεξεργασία των στοιχείων από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Διαχείρισης της Κυκλοφορίας προκύπτει ότι εντός του δακτυλίου διαπιστώνεται βελτίωση της μέσης ταχύτητας η οποία ανάλογα με την οδό κυμαίνεται από 0,8% μέχρι και 18%.

Για παράδειγμα η μεγαλύτερη αύξηση ταχύτητας καταγράφεται στη Λ. Αμαλίας 17,8%, ακολουθεί η Βασ. Σοφίας προς Κηφισιά με 15,2% και η Σταδίου με 14,3%.

Παράλληλα, οι διελεύσεις από στη Βασ. Σοφίας προς Κηφισία έχουν μειωθεί κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες και προς Κέντρο κατά 2,3%, ενώ στην Πειραιώς προς Πειραιά και Ομόνοια, κατά 5,5 και 6,0 αντίστοιχα. Στη Λεωφ. Αμαλίας οι διελεύσεις έχουν μειωθεί κατά 3,0% και στη Σταδίου κατά 2,2%.

Στον αντίποδα, το μέτρο των… μονών-ζυγών έχει οδηγήσει σε μείωση της ταχύτητας των οχημάτων που κινούνται εκτός του Δακτυλίου, σχεδόν στο σύνολο σχεδόν στο των οδικών αρτηριών, με εξαίρεση την Λ. Κηφισίας προς Μαρούσι, την Λ. Μεσογείων προς Αγ. Παρασκευή και την Λ. Κατεχάκη προς Λ. Μεσογείων

Από την άλλη, θετικό είναι το γεγονός ότι καταγράφεται μείωση των καταλήψεων(καθυστερήσεις) και των διελεύσεων με την εξαίρεση της Λ. Βουλιαγμένης με κατεύθυνση προς κέντρο.

Όσον αφορά, τέλος, στους οδικούς άξονες της Αθήνας που βρίσκονται στα όρια του Δακτυλίου στις περισσότερες οδικές αρτηρίες παρουσιάζεται μείωση της ταχύτητας, αύξηση των καταλήψεων (καθυστερήσεις) σε κάποιες αρτηρίες και μείωση σε κάποιες άλλες, παρόλο που διαφαίνεται μικρή μείωση των διελεύσεων.

Με αφορμή τα σχετικά συμπεράσματα και την ενημέρωση που είχε από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης δήλωσε: «Τα στοιχεία που συλλέγει η Περιφέρεια Αττικής και αφορούν στα κυκλοφοριακά δεδομένα αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για εμάς, αλλά και όλους τους αρμόδιους φορείς και στόχο έχουν την λήψη εξειδικευμένων και στοχευμένων μέτρων που θα ενισχύσουν την οδική ασφάλεια και θα μειώσουν την ταλαιπωρία των πολιτών».

Πηγή: politisonline.com