Εντός των ημερών αναμένεται και μάλιστα αποτελεί σοβαρό ενδεχόμενο ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, να αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως αναφέρουν πηγές ενημερωμένες για τις προθέσεις του.

Η εν λόγω εξέλιξη σαφώς θα αποτελέσει μια μεγάλη δικαίωση για τον λαό των Αρμενίων, ενώ αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Τζ. Μπάιντεν: Αν εκλεγώ, θα αναγνωρίσω τη γενοκτονία των Αρμενίων | Liberal.gr

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, χθες Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως η αμερικανική προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το ερχόμενο Σάββατο 24 Απριλίου, επομένως για την ώρα, απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη «Γενοκτονία» σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει την 24η Απριλίου, όταν οργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων, σύμφωνα με δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά που μίλησαν στο διεθνές Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας πάντως, πως ακόμη, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Τζο Μπάιντεν: Θα αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων - Ρήξη στις σχέσεις με την Τουρκία

Η υπόσχεση του Τζο Μπάιντεν

Πριν από έναν χρόνο, όταν ακόμα ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο  Τζο Μπάιντεν είχε τιμήσει τη μνήμη των 1,5 εκατομμυρίων θυμάτων, ανδρών, γυναικών και  παιδιών που σφαγιάστηκαν στυγνά τα χρόνια που η Οθωμανική Αυτοκρατορία πλησίαζε στο τέλος της και είχε υποσχεθεί, ότι εάν εκλεγόταν θα αναγνώριζε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Τουρκία αποδέχεται πως πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Οθωμανικές δυνάμεις την περίοδο εκείνη, ωστόσο αμφισβητεί τις εκτιμήσεις ιστορικών για τον αριθμό των θυμάτων, ενώ διατείνεται πως δεν επρόκειτο για συστηματική, ενορχηστρωμένη εξολόθρευση του πληθυσμού εξαιτίας της εθνικής του ταυτότητας, γεγονός που θα συνιστούσε γενοκτονία.

Στην πιθανή αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων αναφέρθηκε νωρίτερα χθες Τετάρτη η εφημερίδα The Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Προχθές Τρίτη  ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας από πλευράς των ΗΠΑ θα έβλαπτε τις ήδη τεταμένες τα τελευταία χρόνια σχέσεις των δύο κρατών, συμμάχων στο NATO.

Πηγή: politisonline.com