Νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς:  Ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση, μεταξύ άλλων το κλείσιμο των μαγαζιών εστίασης τα μεσάνυχτα σε περιοχές με υψηλή πιθανότητα έξαρσης της πανδημίας.

Το κλείσιμο νωρίτερα των μαγαζιών ιδιαίτερα σε top τουριστικούς προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη – όπου παραδοσιακά προσελκύουν τουρίστες υψηλότερων εισοδημάτων –  θα είναι ζημιογόνο για τον κλάδο  αφού το μέτρο  σημαίνει πως οι κρατήσεις θα είναι λιγότερες άρα και τα έσοδα χαμηλότερα. Η πορεία της οικονομίας εξαρτάται από την πορεία του ιού η οποία παρατηρούμε ότι είναι απρόβλεπτη.

Η σχέση εστίασης- τουρισμού: Περιμέναμε πως θα προσελκύσουμε τουρίστες και τους Φθινοπωρινούς μήνες λόγω παράτασης της τουριστικής σεζόν – καθώς πολλοί είναι οι εργαζόμενοι των οποίων οι άδειες έχουν μετατεθεί για Φθινόπωρο- το νέο κύμα του ιού  εγείρει  προβληματισμούς για το κατά πόσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί αλλά και για  το ύψος των φετινών  τουριστικών εσόδων.

Τα θετικά και τα αρνητικά της παράτασης υποχρεώσεων: Την ίδια ώρα ακούγεται πως θα παραταθούν οι πληρωμές των φορολογικών υποχρεώσεων γεγονός που ευνοεί τους πολίτες, από την άλλη όμως το μεγάλο στοίχημα είναι σε τι βαθμό θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους όταν έρθει η ώρα της πληρωμής, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα αύξησης του ιδιωτικού χρέους.

Το β’ εξάμηνο του έτους  υπολογίζεται ότι:  Η πτώση του ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του  α΄εξαμήνου (τα συγκεντρωτικά στοιχεία του α’ εξαμήνου θα ανακοινωθούν Σεπτέμβριο) καθώς ήδη έχουμε πρόσθετα έξοδα – την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους και την στήριξη των ανθρώπων στην Εύβοια των οποίων καταστράφηκαν οι περιουσίες τους από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

H νέα έξαρση του κορωνοϊού θα αντιμετωπιστεί με γνώμονα:  Την ατομική ευθύνη και ηθική του καθενός καθώς ένα δεύτερο καθολικό lockdown  δεν μπορεί να το αντέξει η οικονομία. Πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν ότι το κλείσιμο της εστίασης τα μεσάνυχτα δεν σημαίνει πως θα πάμε στα μαγαζιά νωρίτερα αντί για τις 12 διότι έτσι πάλι θα υπάρχει  συνωστισμός. Σημαίνει ότι πρέπει να περιορίσουμε την κινητικότητα μας σε δημόσιους χώρους και πως πρέπει να προτιμούμε τα μαγαζιά στα οποία υπάρχει λιγότερος κόσμος.

Πηγή: Economico.gr

Πηγή: politisonline.com