Νέα επεισόδια εκτυλίχθηκαν χθες το βράδυ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έπειτα από την τραγική είδηση του θανάτου 16χρονου Ρομά από τη σφαίρα αστυνομικού στην Θεσσαλονίκη.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση μπροστά από τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης από άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, με αφορμή τον θάνατο του 16χρονου Ρομά, εν αναμονή της απόφασης του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου για την προφυλάκιση ή μη του κατηγορούμενου αστυνομικού.

Από την Τροχαία έχουν ανακοινωθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση στην οδό 26ης Οκτωβρίου, στο τμήμα της από την οδό Πολυτεχνείου έως την οδό Εγνατία.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η κηδεία του 16χρονου που άφησε χτες το πρωί την τελευταία του πνοή στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Με το άκουσμα της είδησης του θανάτου του 16χρονου προγραμματίστηκαν συγκεντρώσεις και πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν επεισόδια.

Σε δύο συλλήψεις, από τις 26 προσαγωγές που έγιναν, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. κατά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει:

«Με πρωτοβουλία διαφόρων οργανώσεων και συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε σταδιακή συγκέντρωση 2.500 περίπου ατόμων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι συγκεντρωμένοι αφού κατέλαβαν το οδόστρωμα της Πανεπιστημίου έμπροσθεν των Προπυλαίων, πορεύθηκαν μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Αιόλου, Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος, Όθωνος, Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας και Πανεπιστημίου. Ο κύριος όγκος της πορείας, με σταδιακές αποχωρήσεις, κατέληξε στην Πλατεία Ομονοίας στις 20:35. Στο διάστημα της συγκέντρωσης και της πορείας πραγματοποιήθηκαν σταδιακές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο που κινήθηκε η πορεία. Κατά τη διάρκεια του δρομολογίου και περί ώρα 19:50, αποσπασθείσες ομάδες ατόμων εκδήλωσαν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών στην συμβολή της Πανεπιστημίου με την οδό Σανταρόζα και της Σταδίου με την οδό Αμερικής, καθώς και στην Πλατεία Ομόνοιας, με ρίψη πετρών και άλλων αντικειμένων, με τις διατεθειμένες αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση των αναγκαίων μέσων. Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 26 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι δύο και την υπόθεση χειρίζεται προανακριτικά η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής».

Τρεις συλλήψεις έγιναν για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά το τέλος της πορείας.

Πρόκειται για τρεις νεαρούς (ηλικίας 18, 21, και 22 ετών), οι οποίοι οδηγούνται στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία.

Από την αστυνομία πραγματοποιήθηκαν επιπλέον 32 προσαγωγές. Όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν προέκυψε κάτι εναντίον τους.

Πηγή: politisonline.com