Πολύ ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούσαν το Ιράν και την Κίνα περιλαμβάνονταν σε ορισμένα έγγραφα που εντόπισε το FBI τον Αύγουστο, στην έρευνα που πραγματοποίησε στην κατοικία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post.

Επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην έρευνα, η εφημερίδα γράφει ότι στα κατασχεθέντα περιλαμβάνονταν διαβαθμισμένα έγγραφα που αφορούσαν εργασίες συγκέντρωσης πληροφοριών για την Κίνα και τουλάχιστον ένα από αυτά περιέγραφε το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν. Τα έγγραφα αυτά θεωρούνται ότι είναι από τα πιο «ευαίσθητα» που βρήκε το FBI.

Η δημοσιοποίηση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται σε αυτά θα ενείχε πολλούς κινδύνους. Θα μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να διατρέξουν κίνδυνο τα πρόσωπα που βοήθησαν τις προσπάθειες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και να διακυβευτούν οι προσπάθειες αυτές, σύμφωνα με τους ειδικούς που μίλησαν στην εφημερίδα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά αν ο Τραμπ παραβίασε τον νόμο παίρνοντας μαζί του κυβερνητικά αρχεία, μεταξύ των οποίων και περίπου 100 απόρρητα έγγραφα, όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο του 2021. Εξετάζεται επίσης αν ο Τραμπ ή μέλη της ομάδας του παρεμπόδισαν τη δικαιοσύνη όταν το FBI έστειλε πράκτορες να ψάξουν το σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο. Το υπουργείο προειδοποίησε επίσης ότι ενδέχεται να λείπουν και άλλα έγγραφα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ καλείται σε ένορκη κατάθεση για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Η επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ, που ερευνά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ζήτησε την Παρασκευή από τον Ντόναλντ Τραμπ να καταθέσει έγγραφα και μαρτυρία ενόρκως. Η κλήτευση προς τον Τραμπ του ζητά να παραδώσει ορισμένα έγγραφα μέχρι τις 4 Νοεμβρίου καθώς και να παρουσιαστεί για κατάθεση στις 14 Νοεμβρίου.

«Ήσασταν στο επίκεντρο της πρώτης και μοναδικής προσπάθειας προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να ανατρέψει μία εκλογική διαδικασία. Γνωρίζατε ότι αυτή η δραστηριότητα ήταν παράνομη και αντισυνταγματική» αναφέρει στο επίσημο εγγράφο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη εφόσον δεν συμμορφωθεί με την κλήτευση για κατάθεση.

Πηγή: politisonline.com